Återvinnare fick rätt

Länsstyrelsen ger bakläxa till Sjöbos miljö- och byggnadsnämnd i fallet med lantbrukare Ingvar Mauritzsons insamling av ensilageplast på tre fastigheter i kommunen. Mauritzson hade överklagat nämndens beslut.
Sjöbo • Publicerad 2 augusti 2004

Länsstyrelsen anser att nämnden agerat diffust när man förbjöd fortsatt insamling och att delgivningen om föreläggandet varit ofullständig. Man minskar också den sammanlagda vitessumman från 120 000 kronor till 80 000 kronor. Nämnden riktade sitt föreläggande till Mauritzson och hans sambo, men man skickade bara ut ett exemplar av beslutet till Ingvar Mauritzson och det var fel. Alla som delges ett föreläggande ska få sitt exemplar av beslutet. Ett vitesbelopp måste också fastställas för var och en som föreläggs, påpekar länsstyrelsen och delar upp summorna på Mauritzson och hans sambo. Vidare får nu Mauritzson förlängd tid att ta bort de sammanlagt 1 000 ton plast som ligger vid fastigheten Pantaregården 1:3 i närheten av Anklam. Nämndens krav var att plasten skulle bort på tre veckor. Orimligt, menade Mauritzson och länsstyrelsen håller med. Han får den tid han begärde, den 30 september ska allt vara borta. Bortforslingen sker för övrigt dagligen just nu. - Jag är nöjd med länsstyrelsens beslut, även om det var väntat. Det fanns stora brister i miljönämndens hantering, säger Ingvar Mauritzson som själv aldrig förnekat att det såg skräpigt ut vid insamlingsplatserna. Förklaringen var att man fått in 50 procent mer plast än beräknat. - Jag tycker det är mycket slarvigt av nämndens ordförande att skriva under ett beslut som var så viktigt utan att betänka konsekvenserna. Nämndens krav innebar så stora kostnader att mitt företag kunde gått under. Mauritzson får rätt på i stort sett alla punkter utom den att han måste redovisa till nämnden uppgifter om vilka mängder och slag av avfall som avlämnats samt till vilka som tagit emot det. Så till vida ligger nämndens föreläggande fast. Mauritzson har nu fyra veckor på sig att skicka in alla dessa uppgifter. - Vi ser inte det här som en särskilt stor motgång. Det viktiga var att plasten måste forslas bort och det menar även länsstyrelsen. Jag tycker också att det var rimligt att ge Ingvar Mauritzson mer tid, säger Peter Hellichius, miljöinspektör och handläggare av det aktuella ärendet. Under måndagen diskuterade Peter och kollegorna fallet och den allmänna meningen var att man från förvaltningen sida inte bör överklaga till högre instans. Formellt sett är det dock nämnden som avgör om man ska överklaga. Ingvar Mauritzson har förklarat att han ämnar flytta sin verksamhet från kommunen för att han tycker att han blivit felaktigt behandlad. Han vidhåller och säger att länsstyrelsens beslut inte ändrar på den saken. - Jag har kontakt med två kommuner som vill ta emot verksamheten. Hela den här historien har också fört lite gott med sig. Genom att saken uppmärksammats har jag fått nya kontakter till sådana som vill ta emot plasten. Vi ska snart börja skicka i väg 200 ton pers vecka till Polen, säger Ingvar Mauritzson.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.