Annons

Avloppstrassel i sommarbyar nära en lösning

I mars kan det bli klart att de boende i Hemmestorp Björke, Fure och Boke får kommunalt vatten och avlopp. Då ska politikerna i Lund ta ställning till om områdena kan kopplas ihop med anläggningen i Veberöd.
Sjöbo • Publicerad 29 januari 2005

Projekteringsingenjör Ingmar Thorén vid kommunens teknik- och fastighetsförvaltning säger att det under en tid förts diskussioner med tjänstemännen i Lunds kommun.

– De har varit positivt inställda och för närvarande arbetar de med att förankra tanken på politisk nivå.

Annons

Målsättningen är att skriva ett avtal som innebär att avloppet kopplas ihop med Lunds kommuns anläggning. Därtill ett avtal med Sydvatten som sköter vattentillförseln till Lunds kommun.

För Sjöbos del ska ärendet tas upp vid nästa möte i kommunstyrelsen. Men blir det klartecken från såväl Sjöbo som Lund kan ett avtal skrivas relativt omgående tror Ingmar Thorén.

Något som i sin tur medför att en lösning för byarna vid Hemmestorp kan vara klar under 2006 eller 2007.

Han räknar med en kostnad för fastighetsägarna som ligger på mellan 75 000 och 100 000 kronor. Summan inkluderar då även de arbeten som måste göras inne på tomterna. I de möten som kommunen haft med de boende har dessa också överlag varit positiva till anslutningarna.

Ingmar Thorén säger att en del sommarboende tycker att investeringen är för hög. En orsak till att frågan nu äntligen ser ut att få en lösning är dock att antalet året-runtboende i området ökar.

Enda skillnaden mellan byarna är att det i Hemmestorps Boke finns ett vattenverk. Ingmar Thorén säger att det möjligen kan vara så att de boende där nöjer sig med inkoppling på avloppsnätet.

I Björke och Fure får kommunen börja från noll. Teoretiskt kan en samfällighetsförening få ansvaret men Ingmar Thorén tror att det är tveksamt i de här fallen.

En anledning till att Sjöbo hoppas på klartecken från Lund är att en utbyggnad från Veberöd även kan komma fritidshus på deras sida kommungränsen till gagn.

Skulle det bli ett nej återstår alternativet att ansluta byarna till Sjöbos nät. Det är dock svårare då ledningarna måste ta hänsyn till både naturreservat och skyddsområden längs väg 11.

Ingmar Thorén ser i nuläget inga sådana bekymmer när det gäller en anslutning till Veberöd.

Annons

– Ett förslag är att dra ledningar utmed de stora vägarna och sedan göra en gång- och cykelväg ovanpå när grävningarna är klara.

Matz Jönsson

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons