Annons

Barn från Sjöbotrakten i tv i höst

Nästa vecka startar fjärde säsongen av serien Barn på sjukhus i SVT:s Barnkanalen. Två killar från Sjöbotrakten är med i var sitt avsnitt: Anton Nilsson från Sjöbo och Holger Walldén från Rönås.
Sjöbo • Publicerad 9 september 2011
Anton Nilsson från Sjöbo är med i Barn på sjukhus i höst.
Anton Nilsson från Sjöbo är med i Barn på sjukhus i höst.Foto: 
Holger Walldén från Rönås är med i Barn på sjukhus i höst.
Holger Walldén från Rönås är med i Barn på sjukhus i höst.Foto: SVT

För snart ett år sedan berättade YA om Sjöbopojken Anton Nilsson, som under någon veckas tid hade ett tv-team med sig både hemma, i skolan och på fotbollsträningen. Lite senare kom turen till Holger Walldén, som bor på en gård i Rönås med sin familj. Bakgrunden var att de båda lever med kroniska sjukdomar – i Antons fall diabetes, i Holgers fall blödarsjuka.

Under hösten kommer man nu att kunna se resultatet av tv-inspelningarna i den fjärde säsongen av serien Barn på sjukhus, som visas i SVT:s Barnkanalen.

Annons

Leva med kronisk sjukdom

I serien får man veta mer om hur det är att leva med en kronisk sjukdom när man är barn. Man får följa barnen och deras familjer både i vardagen i skolan och på fritiden, och i samband med kontakter med sjukvården.

Den nya säsongen börjar sändas nästa torsdag klockan 18.30, och första avsnittet handlar om en pojke från Staffanstorp som föddes med ett hjärtfel.

De två medverkande pojkarna från Sjöbo kommun får man träffa i tredje och femte avsnitten. Avsnitt tre, den 29 september, handlar om Anton Nilsson och man får bland annat följa honom på fotbollsträningen, och får veta mer om hur det fungerar att leva med diabetes och ständigt hålla rätt på att man tar rätt dos insulin i förhållande till vad man äter och hur mycket man rör på sig.

Ärftlig sjukdom

Avsnitt fem den 13 oktober handlar om Holger Walldén från Rönås som föddes med blödarsjuka, en ärftlig sjukdom som nästan enbart drabbar pojkar. För att inte riskera att drabbas av allvarliga blödningar på grund av sjukdomen, tar han varje dag en spruta som innehåller det ämne som saknas i blodet. Och eftersom han sköter den behandlingen bra, innebär det att han kan leva i stort sett som andra barn och hålla på med sånt han gillar att göra – som att cykla och simma.

Inför starten har barnen själva fått förhandstitta på avsnitten där de är med.

– Det blev bra tycker jag, säger Holger Walldén till YA.

I de övriga avsnitten i serien får tittarna möta barn som har Downs syndrom, hörselskada, migrän, tillväxtrubbningar och jordnötsallergi.

Taner Caliskan
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons