Annons

Barnen hasade sig fram i fädrens spår

Kranskullan hade stannat i Dalarna. Skidorna och nysnön likaså.
Sjöbo • Publicerad 6 mars 2007
Sofia Ibjer tog emot en godisbeklädd medalj av Ingeborg Ahmad.
Sofia Ibjer tog emot en godisbeklädd medalj av Ingeborg Ahmad.Foto: 
Jublande tävlande tar emot folkets jubel och skenet från fotoblixtarna. I Hasaloppet får alla tävlande en medalj och äran att beträda prispallen efter målgång. BILD: MARK HANLON
Jublande tävlande tar emot folkets jubel och skenet från fotoblixtarna. I Hasaloppet får alla tävlande en medalj och äran att beträda prispallen efter målgång. BILD: MARK HANLONFoto: 
Vad är en krans från en kranskulla i Vasaloppet jämfört med en stilig medalj från hasaloppet 2007?
Vad är en krans från en kranskulla i Vasaloppet jämfört med en stilig medalj från hasaloppet 2007?Foto: 

Men blåbärssoppan var upphälld i muggarna och över Lövestads idrottsplats låg en iskyla värdig vilket vasalopp som helst.

Eftersom det inte, ens med livlig fantasi, gick att jämföra Lövestadbarnens aktiviteter med det riktiga Vasaloppet fick det heta något annat.

Annons

– Jag läste någonstans att man kan kalla det för ett hasalopp i stället, sa Gertrud Rasmusson innan hon släppte iväg det första ivriga paret i spåret.

Det var barn från Lövgrodans förskola som tillsammans med förskoleklassen på Lövestads skola hasade sig ut i spåret. De gick eller sprang längs en snitslad bana runt hela idrottsplatsen innan de gick i mål, fick ställa sig på prispallen och belönades med en medalj med godis i. Det var det sistnämnda som var det bästa med Hasaloppet. Det tyckte i alla fall Ida Munge, sex år gammal.

– Det bästa är halsbandet med godis. Alla får ett sånt, annars är det orättvist, säger Ida Munge.

Hon och de andra barnen hade själva ritat nummerlappen som de hade kring magen. De hade själva fått bestämma nummer och Ida hade ritat en stor trea och en stor etta på sin.

– Min mamma är 31 år, förklarade Ida valet av startnummer.

Det var andra gången som Hasaloppet arrangerades på Lövestads idrottsplats.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons