Annons

Befolkningen ökar – men inte överallt

Sjöbos befolkning ökade mest i sydöstra Skåne förra året. Men ökningen är inte jämnt fördelad. Medan Sjöbo tätort, Blentarp, Sövde och Everlöv växer så minskar antalet invånare i den nordöstra delen.
Sjöbo • Publicerad 1 mars 2014

Tendensen har varit densamma de senaste tio åren. Fränninge och Bjärsjölagård med omnejd har tappat 100 invånare sedan 2004, medan exempelvis Blentarp har ökat med 300 personer.

Kommundirektör Roger Larsson är medveten om obalansen och tror att kommunikationerna kan vara en förklaring.

Annons

– Man upplever nog att man bor närmare allfarvägarna i Sjöbo och Blentarp, säger han.

Bättre kollektivtafik

Att arbeta för en bättre kollektivtrafik tror han är en viktig fråga för kommunen.

– Det finns även andra frågor, som bredbandsutbyggnaden. Men det har ännu större betydelse att vi lyckas med skolan, skolorna kan vara den faktor som väger över när barnfamiljer väljer var de ska bosätta sig.

Roger Larsson hoppas också mycket på det landsbygdsarbete som nyligen satt igång inom kommunen.

En grupp politiker ska, under ledning av stadsarkitekten Joel Tufvesson, föreslå hur landsbygden ska utvecklas i hela kommunen och i det arbetet ska även byalag och boende engageras.

– Det handlar om att knyta ihop landsbygden och tätort, det finns ett stort politiskt intresse för de här frågorna, säger han.

Roger Larsson menar dock att det finns positiva sidor av befolkningsutvecklingen även i norra och östra Färs.

– Även där sker en föryngring. Yngre familjer flyttar in i hela kommunen och vi har inte svårt att fylla förskolorna någonstans i kommunen. Det är också glädjande med de höga födelsetalen.

Att många familjer väljer att flytta till Sjöbo kommun tror han bland annat beror på att det blivit svårare att köpa hus sedan de nya kraven på kontantinsatser införts.

Annons

– Det gynnar områden där fastighetspriserna är lite lägre. Det sker en utträngningseffekt från Lund och Malmö.

Förra sommaren, och i början av hösten, såg det ut som att Sjöbo kommun gick mot en rekordstor ökning under 2013. Men senare på hösten avstannade den utvecklingen och det sista kvartalet minskade befolkningen med elva personer.

Nya lägenheter

Utvecklingen kan förklaras av att det byggdes nya lägenheter under det första halvåret, medan det inte tillkom några nya bostäder mot slutet av året.

– Under årets första två månader har vi märkt en liten befolkningsökning igen, så vi har tagit igen det vi tappade i december, säger Roger Larsson.

Han hoppas att nya bostäder snart kommer att byggas i centrala Sjöbo, något som kan ge befolkningsutvecklingen en rejäl skjuts.

– Men kollektivtrafiken är en lika stor nyckel, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons