Biblioteksstängning tidigareläggs

För att klara sparkraven i årets budget överväger kultur, turism- och fritidsnämnden (ktf-nämnden) att tidigarelägga den planerade stängningen av biblioteksfilialerna i Bjärsjölagård och Äsperöd.
Sjöbo • Publicerad 12 maj 2004

Nu är tanken att man ska stänga filialerna redan den 1 juni. Tidigare sade man att stängningen skulle ske vid årsskiftet. - Vi har ett sparkrav på oss för 2004 på cirka en halv miljon kronor. Stänger vi då dessa båda filialer så sparar vi cirka 160 000 kronor exklusive lokalkostnaderna. Det räcker således inte utan vi måste hitta fler besparingsåtgärder, säger Bo Odéen, ktf-förvaltningschef. - Räknar man på helår på att stänga dessa båda filialer kan besparingen bli 250 000-300 000 kronor Kommunen äger lokalerna där filialerna är inrymda. När det gäller lokalerna i Bjärsjölagård så har förskolan visat intresse för dessa. I ktf-nämndens omvärldsanalys i samband med budget-2005-arbetet konstaterade nämnden att besökarantal och lånefrekvens på de båda filialerna var så låga att en nerläggning var motiverad. Under tio år har besöken och utlåningen gått ner i Äsperöd och Bjärsjölagård hela tiden. Ibland har man haft så lite som ett lån i timmen på de här filialerna. I fjor skedde 2057 lån i Bjärsjölagård och 2946 lån i Äsperöd. På två år har utlåningen sjunkit med 43 procent i Bjärsjölagård och med 20 procent i Äsperöd.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.