Bidrag bort – men nytt projekt kan ersätta
I slutet av förra veckan fattade Kultur Skåne, regionens avdelning för kultur, ett beslut som innebär att ett flertal olika museer och kulturinstitutioner får sitt kulturpedagogiska bidrag sänkta med 25 procent nästa år.
För Hörjelgårdens del blev den regionala bidragsduschen mycket kallare än för de andra verksamheterna - hela det kulturpedagogiska bidraget för 2009 dras in.
- Det känns ju rätt osäkert. Min tjänst till exempel har jag ju bara till februari, säger Hjalmar Dahm som är en av Hörjelgårdens kulturpedagoger. Men att Region Skåne drar in det ordinarie kulturpedagogiska bidraget innebär knappast dödsstöten för Hörjelgårdens verksamhet, säger Lena Sundgren Brorsson som är enhetschef på Region Skånes avdelning för kulturutveckling för barn och unga.
Dels har det förts en del allmänna diskussioner med bland annat Sjöbo kommun. Och samtidigt som det ordinarie bidraget försvinner så skissar Region Skåne på ett nytt kulturpedagogiskt projekt på Hörjelgården, enligt Lena Sundgren Brorsson. Och pengarna lär komma från det utvecklingsanslag som ska skapas av de 25-procentiga nerdragningarna. En hel del återstår när det gäller att utforma projektet och förankra det hos alla inbladade och Lena Sundgren Brorsson är därför ganska förtegen om vad projektet innebär i detalj.
- Men vi släpper inte Hörjelgården, de är väldigt duktiga på den naturpedagogiska biten. Men det handlar om att hitta andra former och att se till hur Hörjelgården kan samverka med andra kulturmiljöer.
Beslutet att inte ge Hörjelgården det ordinarie kulturpedagogiska bidraget grundar sig enligt Lena Sundgren Brorsson på diskussioner man haft med stiftelsen Hörjelgården tidigare år, bland annat om problem med lokalerna.
- Så det här var knappast någon överraskning för stiftelsen, säger Lena Sundgren Brorsson. För Hjalmar Dahm och hans kollegor och för stiftelsen som driver Hörjelgården är en sak ändå uppenbar - det är nödvändigt att försöka hitta stöd på nya håll.
- Vi har fullt med skolklasser som kommer hit några veckor till. Sen ärdet att skriva projekt- och bidragsansökningar som gäller, säger Hjalmar Dahm.
Det är inte första gången som Hörjelgårdens framtid hängt i luften. Även förra hösten såg situationen mycket mörk ut.