Annons

Billigare skolbygge klubbades i fullmäktige

SJÖBO Det blir inte konferenslokal och restaurang i Färsingaskolan när den byggs om för första gången någonsin.
Sjöbo • Publicerad 27 januari 2005

"Ett mycket dåligt beslut". "Idiotiskt".

Det var en del hårda ord som muttrades fram från besvikna politiker och besökare efter kommunfullmäktiges möte i går. För det var långt ifrån en enig församling som klubbade igenom riktlinjerna och kostnaderna för den största skolombyggnaden i kommunen någonsin.

Annons

Sjöbopartiet, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet stred tappert för att man skulle inkludera konferenslokal och restaurang i ombyggnaden. Detta skulle rymmas i det nuvarande c-huset som i dag rymmer skolmatsal och aula. Alternativet skulle bli 900 000 kronor dyrare. Småpengar i det stora hela, resonerade oppositionen.

De fick se sig besegrade av den stenhårt sammansvetsade femklövern bestående av moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna och vågmästaren spi. Femklövern vann voteringen med 25-24.

Debatten var ovanligt livlig och framförallt sossarna svängde sina smockor mot majoriteten. Oppositionsrådet Bo Nilsson väntade med att begära ordet i förhoppning om att någon från majoriteten skulle komma på "bättre tankar" och ompröva sitt ställningstagande från kommunstyrelsen. Han fick dock vänta förgäves.

Både han och partikollegan Arne Alfredhsson sågade Lars Sjöholms (c) åsikt om att det redan finns konferenslokaler i kommunen.

" Vad har vi för datauppkoppling i bygdegården och i Folkets Park? Inga, sa Alfredhsson som efterlyste en modern konferenslokal i Färsingaskolan med möjlighet till distanskonferenser.

" En sådan anläggning visar att vi är med i tiden, menade Alfredhsson.

Kommunalrådet Stefan Lundgren och flera av hans kollegor i femklövern tyckte att man kan utnyttja aulan och datasalarna i källaren bättre än vad man gör i dag. Stefan Lundgren frågade också fullmäktigeförsamlingen ifall kommunen verkligen skulle konkurrera med näringslivet på restaurang och konferensmarknaden. Något som Svenskt Näringsliv nyligen kritiserat i en rapport.

Lundgren lämnade dock öppet för en ombyggnad av c-huset ifall det visar sig att det ryms inom de 53,1 miljoner som kommunen kommer att avsätta för bygget.

Kommunfullmäktige beslutade i går också att permanenta försöket med parkeringsvakter i kommunen. Dessa ska tjänstgöra minst 16 timmar i månaden.

Andreas Mårtensson

Annons

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons