Bilvård har ersatt sjukvård

Sedan en månad tillbaka är det nytt liv i före detta ambulansstationen. Saif Ali och Jamal Hussein har startat bilvård i lokalerna.
Sjöbo • Publicerad 29 april 2014
Bilvårdare. Jamal Hussein, Ahmed Aljamaily och Saif Ali tvättar och polerar bilar i den före detta ambulansstationen.
Bilvårdare. Jamal Hussein, Ahmed Aljamaily och Saif Ali tvättar och polerar bilar i den före detta ambulansstationen.Foto: Foto: Matz Jönsson

Tre personbilar och en lätt lastbil står där det tidigare var plats för ambulanser. Saif Ali sköter för tillfället tvätten medan Jamal Hussein och Ahmed Aljamaily polerar bilar.

Det har gått en månad sedan verksamheten öppnade men redan är det många som lämnat in bilen.

– Det är många som har provat och många som kommer hit och frågar olika saker. Men så delade vi också ut mycket reklam när vi startade, säger Ahmed Aljamaily som hjälper sina kollegor.

Saif Ali och Jamal Hussein träffades när de blev arbetskamrater på ett bilvårdsföretag i Lund.

Men Saif Ali säger att de ville försöka i egen regi.

– Men det är många saker att tänka på. Vi är nya i Sverige och så behövdes det pengar till satsningen.

Bilar överallt

Saif Ali och Ahmed Aljamaily känner varandra redan sen tiden i Irak. Därför var det självklart att hjälpa varandra när verksamheten drog i gång.

Saif Ali berättar att en del avrådde dem från att starta på en så liten ort som Sjöbo. Men å andra sidan finns det redan gott om liknande företag i till exempel Malmö och Lund.

Så småningom fick de tips om den tomma lokalen i Sjöbo.

– Bilar finns överallt och de vill gärna prova här, säger Ahmed Aljamaily.

Förutom att de tvättar bilar erbjuder de både vaxning och polering av bilar och husvagnar.

Till och med båtar polerar de men då åker de till där båten befinner sig i stället för att alla ska behöva transportera den till Sjöbo.

Än så länge bor Saif Ali och Jamal Hussein i Malmö men Saif Ali säger att han gärna flyttar till Sjöbo om det visar sig att företaget bär sig.

I slutet av 2012 flyttade ambulanspersonalen ut ur huset efter att ha klagat på miljön. I stället flyttade de in till räddningstjänsten vid sidan om.

Maria Sällberg
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.