Annons

Blivande präst brinner för att bevara skapelsen

När andra barn drömde om att bli poliser eller brandmän drömde Anna Friheden om att bli präst. Vid 29 års ålder är hon snart färdigutbildad vid Teologen i Lund och har nyligen lämnat in sin magisteruppsats som kombinerar hennes två största intressen: Gud och miljöfrågor.
Sjöbo • Publicerad 16 augusti 2014
Anna Friheden läser till präst och har ett stort miljöengagemang. ”Människan äger inte skapelsen. Vi har ett ansvar inför Gud”, säger hon.Foto: 

Det har gått ett knappt år sedan Anna Friheden flyttade tillbaka till Sjöbo.

– Det trodde jag aldrig, att jag skulle komma tillbaka hit. Men nu är jag här ett tag i alla fall, sedan får vi se var jag blir placerad när jag är klar, säger hon.

Annons

Hon är uppvuxen i Röddinge, men har flyttat runt en del, bland annat har hon bott i Båstad och England. Men nu är hon alltså tillbaka på hemmaplan efter fyra år i Ålesund i Norge där hon jobbade inom den norska kyrkan.

– Jag har pluggat mycket och behövde en paus i studierna. Jag flyttade efter min pojkvän som fick jobb på ett båtvarv. Ålesund har utnämnts till Norges vackraste stad, det är en väldigt idyllisk plats, säger hon.

Ett sätt att leva

Anna Friheden har alltid vetat att det var präst hon ville bli, trots att hon inte kommer från ett väldigt religiöst hem och trots att hon som barn inte riktigt visste vad det innebar att vara präst.

– Då var det nog mest att jag ville leda gudstjänsten och predika. Jag förstod nog inte allt annat som det innebär, som själavård till exempel. Att vara präst är ett sätt att leva. När man väl blivit präst är man det livet ut.

Som barn gick hon i skola i Vanstad där skolbyggnaden ligger mittemot kyrkan. Hon tror att det var närheten till kyrkan och det faktum att de tillbringade mycket tid där som väckte hennes intresse för kristendomen.

– På den tiden fanns ingen debatt om att man inte skulle ha skolavslutningen i kyrkan. Vi var ofta i kyrkan, sjöng psalmer med kantorn och bad bordsbön varje dag. I dag låter det kanske konstigt, men då var det ingen som reagerade på det.

Olika faser

Att få vara med människor i alla skeden av livet, både när de föds och när de dör, är en av anledningarna till att Anna Friheden valt att utbilda sig till präst.

– Jag tycker att det är spännande att se hur olika vi människor är. Det är fantastiskt att få komma med vad som för mig är det bästa budskapet som finns, att folk får veta att det finns en Gud som älskar dem. Jag menar inte att man ska tvinga budskapet på någon, men att man har det med sig.

Annons

Hon har nyligen avslutat sitt fjärde läsår och blev därmed också klar med sin magisteruppsats. Den ägnade hon åt ekoteologi, ett begrepp som kanske inte är helt känt för de flesta.

Ödmjukhet viktigt

– Man kan säga att ekoteologin går emot ett synsätt där människan står över naturen. Människan är en del av skapelsen och därför kan vi inte göra vad som helst med den, vi har ett ansvar gentemot naturen och vi har också varit med och skapat de klimatproblem som finns i dag. Samtidigt kan vi inte tyngas ner av det, utan måste komma ihåg att vi är en del av skapelsen och en del av Gud.

Stort miljöengagemang

Anna Friheden tror att en ödmjuk hållning, både till människor runt omkring oss, inför Gud, inför resten av världen och kommande generationer, behövs när det gäller dessa frågor.

– Det finns en ekoteolog som sagt att vi måste se på skapelsen med ögonen, inte med munnen. Vi måste sluta roffa åt oss och ta ett steg tillbaka. Det kan vara en provocerande tanke för många, men jag tror att man måste se längre än till att ”mitt är mitt” och ”jag ska ha”.

Det egna miljöengagemanget manifesterar sig även i att Anna Friheden är aktiv i Miljöpartiet. Hon står på femte plats bland partiets kandidater till kommunfullmäktige i valet om knappt en månad.

– Jag hoppas så klart att vi får fler mandat. Framför allt hoppas jag att det är många som röstar. Jag är oroad för vilka partier som kan öka och komma in. För mig är det absolut viktigaste människovärdet. Det är inte något vi kan kompromissa med.

INTERNAL INTERNAL
Emma Niwen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons