Annons

Bråket mellan KD:s toppnamn fortsätter

Bråket bland Sjöbos kristdemokrater fortsätter. De uttalanden som gjordes i lördagens artikel har fått både Sven Sjöbeck (KD) och Monica Brixeling (KD) att reagera – fast på olika sätt.
Sjöbo • Publicerad 19 mars 2014

– Vad menar Lars Lundberg med att jag inte är drivande? undrar Monica Brixeling.

– Jag kan förstå att Monica Brixeling är bestört över den situation hon hamnat i. Men nog måste det finnas skäl för detta, säger Sven Sjöbeck.

Annons

Vid nomineringen till höstens val fick Monica Brixeling plats 16 på listan till kommunfullmäktige, efter att tidigare varit partiets andra namn. KD:s ordförande Lars Lundberg har förklarat detta med att det var dags för förnyelse – och att Monica Brixeling inte är tillräckligt drivande.

Monica Brixeling, å sin sida, tyckte det var fel att placera Sven Sjöbeck som tredje namn på listan – hon menade att en 75-åring borde lämna plats åt yngre krafter. Hon reserverade sig därför mot den listan som fastställdes.

Sven Sjöbeck svarar nu att de placeringar som gjordes vid stämman byggde på demokratiska och enhälliga beslut.

– Den enda som hade en självklar och annan mening var Monica Brixeling, men hon valde att det inte skulle skrivas in i protokollet, menar Sven Sjöbeck.

Varit aktiv i 22 år

Monica Brixeling har varit aktiv i 22 år i KD i Sjöbo, längre än någon av de andra kandidaterna på listan. Hon sitter i dag i fullmäktige, miljö- och byggnadsnämnden, valnämnden, är huvudman i banken samt sitter i partiets nomineringsnämnd i Skåne.

– Hur skulle jag kunna vara mer drivande än jag redan är? På de förtroendeposter jag har arbetar man inte genom att skriva motioner och interpellationer. Och i fullmäktige är det ju gruppledaren, Lars Lundberg, som ska föra talan, säger hon.

Monica Brixeling tycker tvärtom att Lars Lundbergs och Sven Sjöbecks motioner och interpellationer inte alltid är meningsfulla, och menar att de ger en bild av att KD i Sjöbo är negativt till kommunen.

– Vi i KD sitter i opposition, och då är det vår skyldighet att påpeka när det finns fel och brister, svarar Sven Sjöbeck.

Varför är det så mycket bråk inom KD i Sjöbo, Lars Lundberg?

– Det är inget bråk i KD. Det är bara Monica Brixeling som är missnöjd. I nomineringstider och bouppteckningar visar vissa människor sina sämsta sidor, och hon känner bitterhet över sin placering.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons