Brand i mc-klubb utanför Sjöbo

Mc-klubben Crazy Coyotes lokal i Barleja mellan Sjöbo och Tolånga började brinna på torsdagsmorgonen. Hur branden börjat var under torsdagen oklart. Lokalen var tom när branden upptäcktes och inga människor kom till skada.
Sjöbo • Publicerad 27 maj 2011
Brand i Crazy Coyotes klubbhus mellan Tolånga och Sjöbo.
Brand i Crazy Coyotes klubbhus mellan Tolånga och Sjöbo.Foto: 
Rökdykare bekämpade branden från ett fönster på övervåningen.
Rökdykare bekämpade branden från ett fönster på övervåningen.Foto: 
Brand i mc-klubbens lokal.
Brand i mc-klubbens lokal.Foto: 

TOLÅNGA. Vid niotiden på torsdagsmorgonen fick SOS in ett larm om en brand i Crazy Coyotes MC:s lokal på Stora Tolångavägen i Sjöbo. Förbipasserande hade sett att det kom rök ur huset, som ligger nära vägen.

Räddningstjänsten inledde ett stort pådrag. Styrkor från Sjöbo, Lövestad och Vollsjö fick hjälp av rökdykare från Tomelilla, och för att ha god tillgång till vatten tillkallades också tankbilar från brandvärnen i Klasaröd och Äsperöd.

-Det har ju hänt mycket i Sjöbo på senaste tiden och vi visste ju inte heller om det fanns människor i lokalen, säger räddningstjänstens insatsledare Magnus Fogelberg.

När räddningstjänsten kom bolmade tjock rök ur huset. Men som det var kunde räddningstjänsten begränsa branden inne i huset, elden bröt inte igenom taket och det fanns ingen risk för spridning till fastighetens ekonomibyggnad, en gammal ladugård som är inrett till bar.

Men det var nära en övertändning, enligt Magnus Fogelberg.

-Hade branden inte upptäckts då den blev upptäckt utan det dröjt en stund hade huset brunnit ner och branden kunnat sprida sig.

Vid tiotiden hade räddningstjänsten släckt branden och gjorde efterkontroll med värmekamera för att se så det inte fortfarande brann inne i väggar, tak eller bjälklag. Invändigt blev huset närmast totalförstört – hela huset har sotskador och källar- och delvis bottenvåningen också brandskador.

Några människor fanns inte i byggnaden, uppger Magnus Fogelberg. Och vad som orsakat branden var oklart. Men flera brandhärdar hittades i huset när räddningstjänsten väl kunde ge sig in, en i källaren och en på bottenvåningen.

-Det kan vara anlagt. Men huset var ovanligt väl tillbommat och låst, vi hade svårt att komma in för att släcka, säger Magnus Fogelberg.

När räddningstjänsten var färdiga med sitt arbete framåt halvelvatiden spärrade polisen av platsen inför den tekniska undersökningen.

Huset har varit lokal för Crazy Coyotes MC i många år. Enligt ett vittne som YA pratat med har det under lång tid varit tyst och lugnt vid den aktuella mc-lokalen. Den senaste veckan ska här dock ha varit mycket aktivitet och många människor med mc-västar har rört sig på platsen.

- Sedan börjar det plötsligt brinna. Man vet ju inte riktigt vad som pågår, säger personen.

Ann-Louise Olander
Ulrika Wangel, Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.