Annons

Brasklapp bifogas i positivt yttrande

Familjenämnden säger ja till friskolan i Bjärsjölagård. Men samtidigt varnar man för konsekvenserna om den får starta.
Sjöbo • Publicerad 21 maj 2005

Det var med stor vånda som familjenämnden sa ja till den planerade friskolan i Bjärsjölagård i sitt yttrande till Skolverket i torsdags kväll. Inte minst våndades den moderate ordföranden, Kent-Ivan Andersson.

Han yrkade först på att familjenämnden skulle säga nej till friskolan. Mot hans yrkande stod partikamratens, Wiggo Wrangborgs.

Annons

Wrangborg ville säga ja " men skicka med den konsekvens-beskrivning som visar att en fri-skola i Bjärsjölagård kan få ödesdigra konsekvenser för kommunens skolor i området. När det sedan blev omröstning i frågan röstade dock Kent-Ivan Andersson för friskolan " och beslutet blev att familjenämnden ställde sig positiv. Endast de fyra socialdemokraterna röstade emot.

Men direkt efter beslutet lämnade Kent-Ivan Andersson och folkpartisten Ingrid Sandelin in var sin brasklapp " eller an-teckning till protokollet som det heter.

Där skriver båda att de "tycker det är bra med valmöjligheter för barn och ungdomars skolgång. Men i det rådande dystra ekonomiska läge som Sjöbo kommun befinner sig kan jag inte säga ja till friskolan i Bjärsjölagård. Detta skulle då få konsekvenser för den verksamhet som vi bedriver i dag och de mål som är planerade för kommande budgetår."

Säger du egentligen ja eller nej till friskolan, Kent-Ivan Andersson?

" Det här är kanske klurigt, man hamnar i en konstig situation. Men jag tyckte att vi behövde ställa båda förslagen mot varandra, därför yrkade jag på avslag. Jag kanske är för mycket ödmjuk, men jag ville höra båda sidor.

Och sedan röstade du mot ditt eget förslag?

" Ja, nu har nämnden sagt ja till friskolan. Men nämnden har tidigare gett förvaltningen i uppdrag att göra en konsekvensbeskrivning av vad som händer om fri-skolan får starta.

Men i protokollsanteckningen efteråt säger du nej?

" Ja, samtidigt som vi är positiva till enskilda engagemang kommer vi aldrig undan den ekonomiska situationen och elevbilden i Piratenområdet.

Britt Risberg

Annons

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

BJÄRSJÖLAGÅRD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons