Bupis vill ha gräns för antal barn

Sjöbo • Publicerad 21 februari 2007

Sjöbo kommun bör införa en maxgräns för hur många barn som finns inskrivna vid varje avdelning i kommunens förskolor.

Det anser James Sjöström och Harjan Pook från barn- och ungdomspartiet i Sjöbo (bupis), som författat en motion till kommunfullmäktige i frågan.

Förutom att antalet barn som vid varje avdelning – eller som de också kallas hemvist – ska maximeras, vill bupis också att sättet som barnantalet beräknas på ska ändras.

I dag utgår man från det antal timmar som barn är inskrivna i förskolan. Barn- och ungdomspartiet vill i stället att antalet inskrivna barn ska utgöra grunden för beräkningarna. Och partiet, som har två mandat i kommunfullmäktige, yrkar också på att kommunfullmäktige ska besluta att sätta barnperspektivet framför ekonomiska hänsyn.

I grupper där barnen är 3-5 år bör antalet barn per hemvist inte överstiga 17, enligt de riktlinjer som bupis nu föreslår.

Bupis föreslagna riktlinjer gäller vid en personaltäthet på 2,75 årsarbetare per hemvist. För barn som är 1-3 år bör maximala antalet vara 11, anser bupis.

För grupper där barnen är 1-5 år ska antalet barn per hemvist enligt bupis förslag ligga mellan 11 och 17 – beroende på barnens ålder i den aktuella gruppen.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.