Annons

Busslinje 397 räddas

Gymnasieelever och andra som pendlar mellan Blentarp och Ystad kan andas ut. Bussarna på linje 397 fortsätter att rulla efter nyår.
Sjöbo • Publicerad 7 september 2011

Skånetrafiken hade i somras planer på att lägga ner linjen. Sparkraven var stora, och linje 397 hade bara 16 procents kostnadstäckning. De Blentarpsbor som pendlar till Ystad hade då tvingats byta buss i Sövdeborgskorset eller Veberöd, och få 23 minuter längre restid varje dag.

Sjöbo kommun protesterade direkt mot indragningen. Kommunalrådet Stefan Lundgren (M) och kommundirektör Roger Larsson vädjade i ett brev till Skånetrafiken om att linje 397 skulle få finnas kvar.

Annons

Och nu har Anna Archer, trafikplanerare på Skånetrafiken, ett glädjande besked att lämna till Blent­arpsborna:

– Vi har lyckats undanta linje 397 från neddragning. Vi har insett att det skulle bli en alldeles för stor försämring, säger hon.

Dessutom insåg Skånetrafiken att indragningen skulle kunna få andra konsekvenser.

– Det fanns en risk att alla som i dag åker med linje 397 inte skulle få plats på Skåneexpressens linje 6. Då hade vi varit tvungna att utöka den istället.

Efter kommunens protester har Skånetrafiken gått igenom frågan grundligt, och studerat resandeunderlag och möjliga konsekvenser av en nedläggning.

–  Det gäller ju att använda pengarna på allra bästa sätt, säger Anna Archer.

Enligt henne har inte någon annan linje i kommunen drabbats på bekostnad av att 397 får vara kvar.

Linjen är främst avsedd för skolelever och trafikeras endast på skoldagar. Den består av en morgontur, som avgår klockan 6.55 från Blentarp, och en eftermiddagstur som avgår klockan 15.25 från Ystad. Med linje 397 tar det 40-45 minuter att resa mellan Blentarp och Ystad, och på vägen passeras Sövde, Asm­åsa, Sövestad och Hedeskoga.

Ann-Louise Olander
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons