Annons

Byggandet på Sjöbo Väst har tagit fart

Byggandet i Sjöbo Väst fortsätter. Inklusive de hus som är klara eller håller på att byggas har ett femtontal bygglov för villor beviljats i området sedan starten i fjor.
Sjöbo • Publicerad 15 oktober 2010
Ted Allansson från transporttekniska gymnasiets tredje årskurs drar upp motspänstiga tallrötter på en av de blivande villatomterna i Sjöbo Väst.
Ted Allansson från transporttekniska gymnasiets tredje årskurs drar upp motspänstiga tallrötter på en av de blivande villatomterna i Sjöbo Väst.Foto: 

Och byggandet i Sjöbo kommun visar inga tecken på att minska.

Trots de senaste årens lågkonjunktur har byggandet i Sjöbo inte stannat av.

Annons

– Den senaste tiden har det kommit in många bygglovsansökningar. Det är mycket mindre byggen som carportar och tillbyggnader. Men det byggs hus också, 22 nya enbostadshus har vi beviljat bygglov för hittills i år, berättar Ingrid Wilhelmsson som är byggnadsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen i Sjöbo kommun.

Under 2009 var antalet beviljade bygglov för enfamiljshus 37 stycken.

Och även antalet nybyggen de senaste åren kanske är lägre än vad många hoppades på under högkonjunkturen för några år sedan, så tycker Ingrid Wilhelmsson att siffrorna för de senaste åren är bra utifrån omständigheterna.

Och byggandet i Sjöbo har emellanåt legat på betydligt lägre nivåer, enligt Ingrid Wilhelmsson.

Hon berättar att hon arbetat i kommunen sedan början på 90-talet – en tid då det bara byggdes någon handfull nya villor per år i kommunen.

När det gäller byggloven för villor hittills i år dominerar kommunens stora och mest omskrivna satsning på ett nytt område på senare år – Sjöbo Väst.

Hittills under 2010 har ett femtontal bygglov beviljats på Sjöbo Väst.

På området finns nu flera färdiga hus, ett antal pågående byggen i olika stadier och på ytterligare några tomter har markarbetena kommit mer eller mindre långt.

När YA kör en tur i området håller några grävmaskiner på att bereda marken på en blivande villatomt.

Grävarna visar sig vara en grupp elever från Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo som får praktisk träning i konsten bända upp motspänstiga tallrötter under ledning av instruktören Oliver Larsson.

Annons

– Det är bra övning, trädrötterna är ovanligt svåra. De går rakt ned, i vanliga fall brukar de gå mer ut åt sidorna. Marken är nästan ren sand här, säger han.

I närheten står en visningsvilla som blev klar tidigare i vår, och på en annan tomt i närheten har arbetet med grunden kommit en bra bit på väg. Vid samma tid i fjor var Sjöbo Väst en skog med vägar i. Nu börjar man kunna ana hur det kan se ut i framtiden.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons