Byggnämnden säger nej till bygglovsklagan

Byggnadsnämnden avstyrker grannarnas klagan över att Peter Danielsson fått bygglov till ett enfamiljshus på fastigheten Omma 4:31. Sammanlagt fyra grannar hade överklagat bygglovet till länsstyrelsen.
Sjöbo • Publicerad 3 juli 2002

Nämnden tycker inte att de klagande grannarna kan hävda någon slags exklusiv ensamrätt till att ha sina tomter bebyggda. Byggnadsnämnden anser inte heller att byggnadens utformning strider mot bestämmelserna i plan- och bygglagen. Tomterna i området är stora och skogsbevuxna och bebyggda med individuellt utformade byggnader med sinsemellan olika utseende, framhåller nämnden. Man tilllägger att Danielsson har prövat ett annat läge för byggnaden inom sin tomt. Den plats han nu fått bygglov till har en växtlighet som påminner om den som finns på angränsande tomter. Danielsson vill, förutom att bygga ett bostadshus, även anlägga en vinodling på fastigheten. För denna odling har han redan avverkat träd på området, vilket har oroat grannarna. De menar att avverkningen hämmar djurlivet och möjligheterna till rekreation. Byggnadsnämnden beslutade trots det att godkänna bygglovet eftersom området enligt nämnden är tänkt för bostadsbebyggelse.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.