Annons

Cigarettändare självantände

Klockan var halv sex i onsdagsmorse då den stilla morgonlunken hos familjen Åberg i Hemmstorp bröts av ett väsande ljud, ett POFF! och en eldslåga. Cigarrettändaren på skrivbordet i arbetsrummet hade självantänt.
Sjöbo • Publicerad 16 augusti 2002

- Min fru, som satt i rummet och gjorde vid håret, blev jätterädd och kallade på mig. Jag fick bryta loss tändaren från bordskivan. Den var varm och hade bränt hål i lacken. Även en bit av tändarens plast hade brunnit upp. Det var mycket obehagligt. Tänk om något brännbart legat i närheten eller om vi inte varit hemma, säger Ivar Åberg. När Ivar lade tändaren på bordet på tisdagskvällen var den så gott som full. Efter självantändningen kunde han konstatera att den var tom. Vätskan måste ha brunnit upp under tiden hustrun sprang ut efter Ivar. - När hustrun berättade att något väste till och flög iväg trodde jag att något hänt med mobiltelefonens batteri som satt på laddning. Men så fort jag kom in rummet såg jag den utbrända tändaren. Både Ivar och hustrun röker. Ivar kör mycket i jobbet och han köper ofta billiga trepack-tändare i kiosker och tobaksaffärer runt om i Skåne. - Ibland har vi tio tändare hemma och i bilen, ibland har vi helt slut på tändare. Var jag har köpt den aktuella tändaren kommer jag faktiskt inte i håg. Det blir ju så när man ofta köper småsaker, säger Ivar. Tändaren har inget märkesnamn. På metallkransen står bara "Extra+" och på undersidan står "CSA14". Att han inte köper tändstickor förklarar han med att tändare är mer praktiskt. Nu vill han varna folk från att köpa lågpriständare och själv tänker han kolla extra noga efter varje användning att tändaren är stängd. - En sådan här händelse sätter igång tankarna. Man hör talas om skogsbränder som är oförklarliga. Kanske kan det vara en sådan här tändare som någon tappat. Sedan har den självantänt. Det är jäkligt obehagligt. - Tändaren måste ha utsatts för extra värme, solen förslagsvis. Tändarens vätska expanderar i värmen och till skillnad från gasolflaskor har tändare ingen säkerhetsventil. När trycket blir för stort exploderar tändaren. Av tryckvågen kan tändhjulet komma i rörelse och då antänds tändarvätskan. Det är den förklaring som räddningschef Tor Billing i Sjöbo har till händelsen hos familjen Åberg i Hemmestorp. Han har varit med om liknande händelser, men det är ganska ovanligt. Rådet Tor Billing ger är att förvara tändare svalt och i skuggan. Ibland ser man tändare ligga på toppen av en hög med papper eller tidningar på bilarnas instrumentbrädor. Det, menar Tor Billing, är mycket farligt. - Alla har ju känt hur varmt det blir i bilen när den står i solgasset. Värmevågen nästan golvar en när man öppnar dörren. I en sådan hetta är risken mycket stor att en tändare självantänder, säger Tor Billing.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons