Cykeltramp för hälsan i Sjöbo

Ett par mils cykling. Varje dag. I två månader. I regn och i solsken. Det är vad fem hälsotrampare ska utsätta sig för i höst.
Sjöbo • Publicerad 25 augusti 2004

De har frivilligt anmält sig till projektet Hälsotrampare 2004 som är en del i det större projektet Hållbart resande. I två månaders tid ska de ställa bilen och cykla till jobbet. - Min sambo såg annonsen i tidningen och tyckte att det var någonting för mig. Och är man en tävlingsmänniska så är man, säger Madeleine Benterfalk där hon sitter på motionscykeln på Sjöbo Fitnesscenter. Motionscykel? Ja, tanken var att hon och de andra deltagarna skulle träffas i går på fitnesscentret, mäta sin kondition och sedan efter två månader komma tillbaka och se hur konditionen, förhoppningsvis, förbättrats. Men en miss i kommunikationen gjorde att testledaren uteblev varför deltagarna i stället fick cykla lite lätt på motionscyklarna. - Jag gör det här mest för att jag tycker att det är en rolig grej. Det är inte så mycket för konditionens skull, den får jag när jag är ute och går med mina hundar, säger Madeleine Benterfalk. Frågan är om hon tycker det är en rolig grej när regnet och höstvindarna börjar göra sig påminda där hon cyklar fram och tillbaka på väg 13 i oktober. Madeleine bor nämligen i Vollsjö och jobbar i Sjöbo, en resa på cirka 1,4 mil enkel resa. Hon har cyklat sträckan förr, men inte på regelbunden basis. - Det brukar gå lugnt och fint på morgonen men på vägen hem är det alltid motvind, säger hon och skrattar. Två av de andra hälsotramparna var också på Sjöbo Fitnesscenter i går. Roland Axelsson ska cykla från hemmet i Hemmestorp till jobbet som cyklande (!) tidningsbud i Veberöd. Mats Andersson ska hoja mellan Övedskloster och Revingehed, cirka 2,5 mil om dagen. - Det är helt okej när det är solsken. Nu måste man cykla även när det regnar och blåser och det är lite annorlunda, sa Mats Andersson som ser fram emot uppgiften. Det enda han tycker är lite obehagligt är trafiken. - Det är många lastbilar på vägen och vissa chaufförer lämnar inte mycket utrymme mellan lastbilen och cyklisten, säger Mats Andersson. Under de två månader som projektet pågår får deltagarna cykla på en ny cykel som de sedan får köpa billigt. De blir också utrustade med reflexväst, regnställ och cykelhjälm. - Målet med projektet är att få fler att ställa bilen och cykla till jobbet istället. Det vinner vi mycket på, både när det gäller pengar, miljö och hälsa, säger projektledaren Henrik Andersson på NTF. Madeleine Benterfalk håller med. - Det spelar egentligen ingen roll hur långt man cyklar, känslan är det viktigaste. Att man känner sig duktig, säger hon. Jo, all motion känns ju skönast efteråt...

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.