Dags för Lövestads marknad

Hur vet man när det är höst? Jo när Lövestads handelsklubb trummar ihop till höstmarknad då vet man säkert att året går in på sista halvlek. Nu på söndag den 5 september är det dags igen för den mer än 120 år gamla traditionen.
Sjöbo • Publicerad 31 augusti 2004

Platsen är som sig bör Marknadsplatsen mitt i Lövestad. Man kör igång klockan 10 och vid 17-snåret stänger man.

- Vi följer till stor del tidigare års uppläggning av marknaden. Det blir mellan 80 och 90 knallar som säljer allt möjligt, hushållsredskap, gångjärn, tofflor, kläder med mera. Det blir också tivoli med 2-3 karuseller för barnen. Bland marknadsstånden ska det också finnas ett par ställen där man kan äta eller ta en fika, berättar Lisbeth Karlsson, marknadsgeneral och ägare till restaurangen Karlssons hörna.

Höstmarknaden brukar vara den stora händelsen i Lövestad och så har det varit i minst 120 år, som sagt. De första dokumenten i orten som nämner marknaden är från 1883, men sannolikt är den ännu äldre. Orten växte snabbt upp när järnvägen kom till trakten år 1865 och det är troligt att man redan då hade stora marknader ett par gånger per år.

- Vi vet att man gång i veckan hade torgdag och två gånger per år gjorde man det lite större, säger Lisbeth.

Hon har varit marknadsgeneral i några år och tyckt att det var kul, men slitsamt. Det är möjligt att detta blir hennes sista marknad i den positionen. Marknaden innebär mycket jobb och hon har sin restaurang att tänka på också.

- Jag ska fortsätta att jobba i styrelsen och delta i marknadsförberedelserna, men möjligen inte som marknadsgeneral.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.