Annons

Dåliga kor skickades till slakt

Sjöbo • Publicerad 10 maj 2005

En köttproducent i Sjöbo kommun skickade två kor i mycket dålig kondition till slakt i Kävlinge. Nu ska kommunens djurskyddsinspektör titta närmare på lantbrukarens djurhållning.

Korna anlände till Swedish Meats i Kävlinge den 4 maj. En veterinär konstaterade att korna från Sjöbo kommun inte dög till livsmedel.

Annons

Den ena kon var kraftigt avmagrad och svullen i låret. Efter slakt i foderslaktavdelningen konstaterades bölder i ena låret och i nacken. Den andra kon var också mager och svullen i benet. Djuret hade en böld på vänster bakben och flera bölder i lungorna. Enligt Per Vrede, besiktningsveterinär på Swedish Meats, kunde man med blotta ögat se att djuren var i dålig kondition.

" O ja. Djurägaren borde ha märkt det. Det kan finnas gränsfall där djur med mindre skador ändå kan användas till livsmedel men det här var inget sådant fall, säger han.

Köttproducenter som lämnar slaktdjur till livsmedel måste skriva under en försäkran att de djur som lämnas är friska. Om så inte är fallet har veterinärerna möjlighet att polisanmäla djurägaren. I de flesta fall nöjer man sig dock med att anmäla händelsen till tillsynsmyndigheten, i det här fallet Sjöbo kommun..

Ulf Weréen, djurskyddsinspektör, säger att man kommer att titta på ärendet inom en snar framtid.

" Vi följer upp det här och hör med lantbrukaren vad som har hänt. Men det är inget som vi polisanmäler direkt, säger han.

Varken Sjöbo kommun eller Swedish Meats har tidigare haft några synpunkter på köttproducentens djur.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons