Dåligt avlopp kan ge 40 000 i böter

En fastighetsägare i Frenninge får drygt fyra månader på sig att förbättra avloppet i bostaden. Gör hon inte det förbjuds hon att släppa ut spillvatten efter den 1 augusti. 40 000 kronor hotar i böter om hon trotsar förbudet.
Sjöbo • Publicerad 14 mars 2002

För mer än två år sedan gjorde en miljöinspektör i Sjöbo kommun en miljöinventering på fastigheten som ägaren hyrde ut. Vid inventeringen upptäcktes en hel del brister på avloppsanläggningen. Spillvatten från wc rann till en sluten tank som inte fungerade och vattnet från bad, disk och tvätt rann till en inspektionsbrunn och vidare ut i Vollsjöån. Miljöförvaltningen påtalade att avloppet inte fick användas om inte felen åtgärdades. Men eftersom bostaden kort därefter blev obebodd följde nämnden inte upp ärendet. I december 2001 hörde nya hyresgäster av sig till tekniska förvaltningen och ville ha en slamtömning utförd. En miljöinspektör åkte på ut till fastigheten och konstaterade att huset var bebott trots att felen på avloppet inte åtgärdats. Miljönämnden väljer nu att ta i med hårdhandskarna och kräver att fastighetsägaren fixar till avloppen. Allt spillvatten ska ledas till markbädd/infiltration via en godkänd slamavskiljare.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.