Annons

Dansbandet Jaxons tar nya friska tag

Ny turnébuss, nya lakan och ny sångare. Dansbandet Jaxons, med bas i Vollsjö, satsar stort.
Sjöbo • Publicerad 2 maj 2005
Ingvar "Wille" Wihlborg är trummis och Stefan Larsson spelar kompgitarr i Jaxons. De lastar sin nya buss för att åka till Skurups folkets park. Bild: Sprisse Nilsson
Ingvar "Wille" Wihlborg är trummis och Stefan Larsson spelar kompgitarr i Jaxons. De lastar sin nya buss för att åka till Skurups folkets park. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Hela dansbandsbranschen befinner i en svacka. Det säger Ingvar "Wille" Wihlborg och Stefan Andersson i dansbandet Jaxons.

Men minst av allt verkar de ha gett upp. När Stefan köpte bandet av Wille i februari " var det för att nysatsa. Wille har varit i svängen sedan 60-talet och det behövdes helt enkelt en ny kapellmästare som var riktigt sugen.

Annons

Själva bandet har funnits i nästan 20 år, men under namnet Nalles. När flera av medlemmarna byttes ut var det också dags för ett nytt namn. " Nej. Jag satt och tittade på en gammal 70-talsdeckare. Där var det någon som hette Jackson " och jag tyckte Jaxons lät bra, berättar Stefan. " Nej, det är väl Ingela Pling och alla de andra som skriver våra låtar, vi spelar mest covers, säger Stefan.

" Vi har en del countrylåtar vi har översatt Det förekommer inte så mycket eget material i dansbandssvängen, säger han.

Jaxons spelar både mogendans och gammeldans. Stefan och Wille pratar om hur viktigt det är för publiken att känna igen alla låtar som spelas. Musiken ska vara lätt och trallvänlig, menar de.

" Folk brukar säga att "ni har en så bra repertoar", berättar Stefan. Det var på 70-talet som det verkliga hotet mot dansband dök upp: diskomusiken. Det märks att de tycker att det är tråkigt att så få ungdomar går ut och dansar.

" I dag tycker folk det är jätteroligt att dansa till dansband på gillen, men sen är det nördstämpel att gå ut på offentlig dans, säger Stefan.

Både Wille och Stefan jobbar till vardags i Stefan Larssons målerifirma. I år kommer Jaxons att komma upp i 50 spelningar och det känns som om det är musiken som herrarna brinner för.

" Det är som att röka, det är svårt att låta bli, säger Stefan.

Julia Svensson

fotnot: Jaxons spelar upp till dans i kväll i Skurups folkets park klockan 20"01.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons