Dansk-svenskt utbyte 50 år

Vartannat år åker hemvärnsmän fån Vollsjö till Danmark för att tävla i grenar som handgranatskastning och banskytte. Vartannat år kommer danskarna hit. Den här helgen fyller det efterhand alltmer traditionsfyllda utbytet 50 år.
Sjöbo • Publicerad 18 september 2009
Stig Paulsson och Sven Persson hjälptes åt. Bilden är från 60-talets mitt.
Stig Paulsson och Sven Persson hjälptes åt. Bilden är från 60-talets mitt.Foto: 
Ingemar Olsson och Nils-Henrik Johannesson tittar på bilder från det traditionsrika hemvärnsutbytets tidiga år. Bild: Sprisse Nilsson
Ingemar Olsson och Nils-Henrik Johannesson tittar på bilder från det traditionsrika hemvärnsutbytets tidiga år. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Eric Cornelius till vänster var dansk kompanichef under tidigt 60-tal. Och här syns han i den typiska korta "Monty-jackan" tillsammans med Gösta Persson.
Eric Cornelius till vänster var dansk kompanichef under tidigt 60-tal. Och här syns han i den typiska korta "Monty-jackan" tillsammans med Gösta Persson.Foto: 
Ett av många fysiska moment i tävlingarna.
Ett av många fysiska moment i tävlingarna.Foto: 

I går begav sig hemvärnsmän från Vollsjö och övriga Sjöbotrakten iväg till Danmark för att möta ett kompani från Köpenhamn.

Efter välkomstmiddag i går kväll tävlar danskar och svenskar i dag mot varandra i grenar som banskjutning, vakttjänst, handgranatskastning, hinderbana och orientering.

Fast det finns tid för umgänge också, och gott om traditioner kopplade till både tävling och fest, berättar Nils-Henrik Johannesson som är en riktig veteran i sammanhanget – han har varit med i utbytet ända sedan tidigt 60-tal och låter numera yngre krafter sköta själva tävlandet. Men åter till det där med traditionerna:

– På 60-talet fick vi två handblåsta glas till skänks, och sedan dess ska kompanicheferna skåla med dem under välkomstmiddagen. Det är rejäla glas, säger Nils-Henrik när YA träffar honom och Ingemar Olsson hemma hos Nils-Henrik i Vollsjö några dagar före avfärd.

Det första utbytet hölls i Stauninggaard i Danmark 1959. En av initiativtagarna var Niels Bech, ägare till Röddingeberg, som fick Vollsjös hemvärnschef Harald Wigström att engagera Vollsjös hemvärn i utbytet. Och utbytet gav mersmak – nästa år kom danskarna till Vollsjö och så har det rullat på. – Allra första året här hade vi banskjutning på skjutbanan i Fränninge som nu är nerlagd, och stridsskjutningen uppe i skogarna vid Vallarum och Pus. Man kunde göra så då, säger Nils-Henrik.

Därefter har man under "Sverigeåren" hållit tävlingarna på Revingehed, medan man i Danmark flyttat runt mellan olika övningsfält på Själland.

Både på dansk och svensk sida har det skett en hel del sammanslagningar inom hemvärnet och numera är det kompani 1113 – motsvarande Sjöbo kommun – som står för utbytet.

Spridningen i åldrar är också stor.

– De som tävlar kan vara från 35-40-årsåldern och uppemot 70, berättar Ingemar Olsson som också han är en riktig veteran i hemvärnssammanhang.

Under de första åren hade många av de danska hemvärnsmännen erfarenhet från motståndsrörelsen under den tyska ockupationen. Men det gick inte så bra för danskarna i början – i en självrannsakande sammanfattning efter det första utbytet konstaterade ett danskt befäl att det behövdes mer träning i princip alla olika grenar.

När danskarna under tidigt 60-tal införde grenen hinderbana i förhoppningen att klå svenskarna gick det inte som väntat – medan danskarna gnetade sig under och över hindren en och en hjälpte svenskarna varandra över med seger som resultat.

Fast kanske följer det danska hemvärnet kronkursen – på senare år har danskarna haft övertaget.

– Fast ser man till alla åren ligger vi nog rätt lika, säger Nils-Henrik Johannesson.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.