Djur ska pryda nya rondellen

Sjöbos port västerifrån blir nu kommunens verkliga huvudentré. Den nya rondellen i korsningen Planteringsgatan/Västergatan kommer att prydas av en skulptur med ett häst- och ett tjurhuvud.
Sjöbo • Publicerad 3 maj 2012
Så här ser den några decimeter höga prototypen av Jón Leifssons skulptur som ska pryda rondellen vid Planteringsgatan/Västergatan ut. Verket som sätts på plats kommer att bli ljusare.
Så här ser den några decimeter höga prototypen av Jón Leifssons skulptur som ska pryda rondellen vid Planteringsgatan/Västergatan ut. Verket som sätts på plats kommer att bli ljusare.Foto: 

Det är skulptören och konstnären Jón Leifsson utanför Lövestad som får smycka den lilla rondellen som nyligen gjorts i ordning.

– Det är både roligt och smickrande att få det här uppdraget. Skulpturen kommer att stå på en plats där folk kör sakta så de hinner titta på den, säger Jón Leifsson.

Kommunen hade tre alternativa utsmyckningar att välja på men föll för Jón Leifssons förslag.

– En förutsättning var att verket skulle ha anknytning till Sjöbo då det kommer att stå vid den stora porten in till centralorten, säger kultursekreterare Ylva Wallström.

Symbolik

Skulpturens tjur- och hästhuvud symboliserar att kommunen var en landsbruksbygd men att hästnäringen nu håller på att ta över.

– Jag vill också visa tjurens styrka kontra hästens grace, påpekar Jón Leifsson.

Verket är helt nytt och framtaget just för planerna att smycka den nya rondellen.

– Det handlar inte om någon stor yta så det fick bli ett sammanhängande verk. Jag tror att det kommer att bli bortåt två meter högt.

Skulpturen görs i glasfiber. Det måste vara ett material som inte är allt för hårt om någon bilist skulle köra på det.

Jón Leifsson betonar att materialet även tål väder och vind samtidigt som det går att reparera skulpturen om olyckan är framme.

Han räknar med att göra skulpturen över sommaren viket innebär att den blir klar att sättas på plats någon gång under hösten. Men alla diskussioner med kommunen är ännu inte avslutade i den frågan.

Jón Leifsson säger att han själv brukar snegla på de skulpturer som pryder rondeller.

– Men jag är väl kanske lite skadad eftersom jag arbetar med samma sak. Men förhoppningen är att verket kommer att väcka intresse.

Ska belysas

Ylva Wallström säger att det troligen även blir någon form av belysning av verket under den mörka delen av dygnet.

De andra två förslagen till utsmyckning var en av Bengt Malmquists stenskulpturer som finns i Heinge samt Ingrid Enarsson, verksam i Gärsnäs, färgglada kometnedslag gjort i aluminiumrör som skulle symbolisera att Sjöbo vuxit med raketfart.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.