Annons

Dragkamp om kommunkök

Att kommunens kök ska samordnas under en ledning tycks de flesta vara ense om. Men vilken nämnd som ska få huvudansvaret råder det delade meningar om.
Sjöbo • Publicerad 22 januari 2005

Frågan startade i samband med att socialdemokraterna kom in med en motion som föreslog att köken ska samordnas i en organisation. I dag delas ansvaret mellan familje- och vård- och omsorgsnämnden. Syftet är att spara pengar.

I den utredning som kommunchef Roger Larsson gjort föreslår han att vård- och omsorgsnämnden får samordna alla köken även de som tillhör skolan.

Annons

Detta eftersom merparten av köksverksamheten i dag tillhör vård och omsorg.

När teknik- och fastighetsnämndens arbetsutskott hade möte i torsdags diskuterade de möjligheten att ta över verksamheten.

Förvaltningschef Kjell Axelsson säger att de redan har hand om maskinerna i köken samtidigt som de ansvarar för städ och vakt-mästeri.

– På mötet diskuterades att samordna ännu mer. Till exempel finns en hel del oönskade deltider inom städ och med en gemensam organisation skulle även personalen kunna hjälpas över gränserna.

Något som enligt Kjell Axelsson är eftersträvansvärt då personalen i och med det kan ges mer varierande arbetsuppgifter. Allt i syfte att förebygga arbetsskador.

Familjenämnden har däremot ställt sig positiva till det förslag som Roger Larsson arbetat fram.

Arne Alfredhsson (s) är andre vice ordförande i nämnden och även en av dem som lämnat in motionen.

– Jag tror det är en bra lösning att vård- och omsorgsnämnden får uppdraget att samordna. Men samtidigt är det positivt att det kommer ytterligare förslag så att de kan vägas mot varandra.

Arne Alfredhsson är dock noga med att påpeka att en samordning av köken inte får innebära att rutinerna blir krångligare.

– En del pedagogiska måltider och mellanmål på exempelvis förskolor ska skötas av personalen. Det ska inte behöva transporteras.

Annons

Frågan om samordning av köken ska efter den pågående remissrundan tas upp i kommunstyrelsen.

Matz Jönsson

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons