Elever röjer skog
I sällskap med naturkunskapsläraren Ingeborg Pålsson har eleverna med stor entusiasm och lånade verktyg jobbat med att röja i det unika 1700-talslandskapet runt gården.
- Det hela ingår i ett naturvårdsprojekt som går ut på att öppna upp odlingslandskapet och att skapa så kallade faunadepåer. Sistnämnda består av ris och trädstubbar och de är till för att sällsynta skalbaggar och andra smådjur ska trivas, berättar Hjalmar Dahm, Natur- och kulturpedagog vid Hörjelgården.
Nils Holgerssongymnasiet och Hörjelgården har samarbetat i flera år. Men i och med förändringarna på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup har man nu inlett ett nytt samarbete med ny besättning.
- Vi är mycket glada att samarbetet har återskapats, säger Dahm. Hörjelgården har mycket samarbete med utbildningsinstitutioner i Malmö, Lund och Kristianstad. Man ordnar också återkommande lägerskolor och seminarier för skolklasser från Sydöstskånekommunerna.
Som framgått av YA:s rapportering den sista tiden, tornar det upp mörka ekonomimoln på Hörjelgårdens himmel.
I ett brev från Karin Markholm, ordförande i Hörjelstiftelsen och vice ordförande Ebba Lisberg Jensen, till Region Skåne och länsstyrelsen är nerläggningshotet mot Hörjelgården akut. Det vill säga om man inte kan hitta en ny finansiering före nyår.
- Det är finansieringen för tjänsterna som är den svåra nöten. När det gäller finansiering av investeringar är det lite lättare, säger Hjalmar Dahm. Markholm och Lisberg Jensen talar i sitt brev om lön för två personer per år, cirka en miljon kronor. Plus en vaktmästartjänst på halvtid, cirka 300 000 kronor.
Bland annat den framtida finansieringen ska dryftas på ett möte mellan Kultur Skåne (Region Skåne) och ledningen för Hörjelgården den 31 oktober.