Elin vill bli kulturjournalist

19-åriga Elin Larsson från Karup fick nyligen Sjöbo kommuns nyinstiftade ungdomsstipendium inom kulturområdet.
Sjöbo • Publicerad 28 december 2005
"Fånga snöbollen då!!". Blandrashunden Simba älskar snö och hänger gärna med Elin ut på lekfull promenad på familjens hästgård. BILD: SPRISSE NILSSON
"Fånga snöbollen då!!". Blandrashunden Simba älskar snö och hänger gärna med Elin ut på lekfull promenad på familjens hästgård. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Stipendiet var på 3 000 kronor som hon fick ta emot vid en begivenhet på årets sista fullmäktigemöte.

– Det var jättekul att få stipendiet. Jag visste inte ens att det fanns ett sådant och än mindre att jag var nominerad, berättar Elin, medan blandrashunden Simba viftar med sin stora svans och vill bli klappad.

Hon har alltid varit omgiven av hästar. Hennes pappa har sysslat med hästar i 30 års tid och på gården finns ett stort stall.

Därför ligger det nära till hands att tro att hästar är Elins främsta intresse - men så är det inte alls.

– Jag vill bli kulturjournalist, säger Elin, som just avslutat A-kursen på en enterminsutbildning i drama-teater-film på Umeå universitet.

A-kursen var på 20 poäng och den gav mersmak.

– Nu vill jag gå B-kursen, sedan hoppas jag på att komma in på skrivarlinjen på universitetet, säger Elin.

I motiveringen till stipendiet heter det att hon berikat teaterlivet i Sjöbo under nästan hela sin tonårstid. Elin beskrivs som engagerad och hängiven. När hon inte satt i skolbänken på Storkskolan i Blentarp stack hon iväg till Florateatern i Sjöbo och jobbade med uppsättningarna.

Redan när hon gick i sexan engagerade hon sig i Färs Riksteaterförening. Hon sprang på föreställningar och passade samtidigt på att intervjua skådisarna till skoltidningen.

– Jag var med i Färs riksteaterförenings styrelse, men jag spelade inte utan var i stället med att välja föreställningar och bygga scenen till de olika föreställningarna. Det var jättekul, säger Elin.

Hon har också varit engagerad i Teaterverkstaden och teatern i Malmö Folkets park. Det var här hon medverkade i pjäsen Stinkbomben, som sattes upp här i Sjöbo i oktober.

Men det där med hästar - varför fastnade du inte för det intresset?

– Tja, jag har nog blivit imunn mot hästar. Jag kan inte ens rida och har aldrig varit riktigt intresserad. När jag var mindre fick jag göra rent i stallet och för det gav mig pappa 20 kronor. Jag förstod att jag skulle få städa igen, så jag sa till pappa: om jag ger dig 40 kronor, slipper jag då städa stallet, säger Elin med ett klingande skratt.

Leif Möller

Stipendiater

+ YA har sedan slutet av november presenterat alla Sjöbo kommuns stipendiater för 2005. I dag avslutar vi serien med ungdomskulturstipendiaten Elin Larsson.

+ Tidigare publiceringar: Skytten Sofie Hansson (26/11), fotbollsledaren Kenneth Andersson ( 3/12), simmartjejen Sandra Nilsson (12/12), hantverkarnaIngalill och Nils-Thore Nilsson (24/12).

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.