Enkät ska lösa arrendekonflikten

Nu ska en enkät genomföras bland de 141 stugägarna i Sövde sommarby för att utröna om de vill fortsätta arrendera sina tomter eller köpa marken.
Sjöbo • Publicerad 21 februari 2003

Möjligen kan enkäten låsa upp det fastlåsta läge som stugägarna och kyrkan befunnit sig i under en tid när det gäller arrendenivån. Kyrkan äger marken till sommarbyn. Enkäten blev ett av resultaten från ett möte i veckan mellan stugägarföreningens styrelse och Kent Svensson, ordförande i kyrkonämnden i Sövde kyrkliga samfällighet. Stugägarna och kyrkan har hamnat på kollisionskurs då stugägarna inte vill acceptera en arrendehöjning som kyrkan vill genomföra. Stugägarna tycker att höjning är orimligt hög. Kyrkan framhåller att de fått ökade kostnader för bland annat fastighetsskatt och att de går med förlust om de inte kan höja arrendena. Stämningen har bitvis varit ganska irriterad mellan parterna. - Det är kyrkan som ska genomföra enkäten efter synpunkter från oss när det gäller svarsalternativen. I enkäten ska tre olika alternativ finnas med, arrendera på fem eller tio år eller att köpa marken, säger Lars Olander, vice ordförande i stugägarföreningen. - Kyrkan vill genomföra enkäten om två veckor, medan vi menar att vi bör vänta tills en markvärdering gjorts så att enkäten även kan klargöra hur mycket det skulle kosta för var och en att köpa tomtmarken, Olander menar att mötet med Kent Svensson var bra och att båda parter tog och gav. Samma bedömning gör Kent Svensson. - Mötet gick lugnt till och diskussionen var konstruktiv. Men problemet, som jag ser det, är att de inte har beslutsmandat. Jag tycker att vi fortfarande står och stampar, säger Kent Svensson. Nu ska Kent Svensson träffa stiftets fastighetsförvaltare plus stiftets revisorer för att försöka hitta en lösning på problemet. Nästa steg är att Svensson ska dra frågan i kyrkonämndens arbetsutskott. - Vi vill undvika konflikter, men vi måste samtidigt se till kyrkans intressen, säger Kent Svensson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.