Annons

Eon beklagar och gör punktinsatser

Eon beklagar att kungsörnar fått sätta livet till och fortsätter vidta åtgärder i de mest örntäta områdena. Men att gräva ner alla ledningar för rovfåglarnas skull är inte aktuellt.
Sjöbo • Publicerad 11 mars 2014

– Det är högst beklagligt att de här vackra fåglarna fått sätta livet till. De spelar en stor roll i den svenska naturen och vi är lika bekymrade som ornitologerna, säger Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon.

Han berättar att Eon sedan 15 år har ett samarbete med både Skånes ornitologiska förening och länsstyrelsens rovdjursenhet.

Annons

– Förra året isolerade vi ledningar i de områden där kungsörnar mist livet, i Lyckås, Everöd och Rydsgård.

Inte ekonomiskt möjligt

Liknande åtgärder kan nu bli aktuella i örntäta områden framöver. Men att isolera alla ledningar som utgör risker för rovfåglar är inte ekonomiskt möjligt, menar Jakob Holmström.

– Det är svårt att införa nolltolerans, då hade vi fått gräva ner överallt, säger han.

Att gräva ner ledningar är, enligt Jakob Holmström, ännu mer kostsamt än att isolera dem.

Grävt ner en del

Han påpekar dock att Eon redan grävt ner en stor del av sina ledningar i södra Sverige och att det arbetet fortsätter – för att säkra strömleveranserna som främsta motiv.

– Förhoppningsvis har det bidragit till att rädda livet på en hel del fåglar.

Redan på fredag ska Eon ha ett möte med länsstyrelsens rovdjursenhet och Jakob Holmström är övertygad om att arbetet med att säkra ledningarna för fåglarnas skull fortsätter, med hjälp av sakkunniga. Att säkra alla de tusentals stolpar som kan utgöra en risk för rovfåglar tror han dock inte är rimligt.

– VI kommer att titta på punktinsatser där det är örntätt, och göra det så riskfritt som möjligt för fåglarna, säger han.

Taner Caliskan
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons