Annons

Everlövstallar blir nytt skånskt naturminne – det första på 25 år

För första gången på 25 år får Skåne ett nytt naturminne.
Länsstyrelsen har beslutat att de båda jättetallarna i Everlöv ska räddas till eftervärlden.
Everlöv • Publicerad 7 april 2019
En av de båda jättetallar som nu blir naturminne i Everlöv. Johan Johnmark mäter omkretsen tillsammans med markägaren Hans Andessons släkting, Roland Andersson.
En av de båda jättetallar som nu blir naturminne i Everlöv. Johan Johnmark mäter omkretsen tillsammans med markägaren Hans Andessons släkting, Roland Andersson.Foto: Mark Hanlon

1749 gjorde Carl von Linné sin skånska resa och konstaterade att det öppna och uppodlade området kring Everlöv tidvis besvärades av sandflykt. Tallar började planteras för att hålla jorden på plats – och några av dem lever fortfarande. En tall förklarades som naturminne 1947, och två andra har nu fått samma status

Ett naturminne är ett skydd för ett säreget föremål i naturen, och innebär att föremålet inte får skadas. Tallarna får alltså inte avverkas, och på området runt dem får inget planteras.

Tallarna, som är cirka 260 år gamla, mår fortfarande bra, även om nedersta grenarna har dött eftersom det inte kommit ner tillräckligt med ljus till dem.
Tallarna, som är cirka 260 år gamla, mår fortfarande bra, även om nedersta grenarna har dött eftersom det inte kommit ner tillräckligt med ljus till dem.Foto: Mark Hanlon
Annons

Träden växer på Hans Anderssons mark, och han har alltid varit mån om att de stora tallarna ska bevaras, precis som hans far och farfar före honom.

Därför arrenderar Hans Andersson ut området runt tallarna till Friluftsfrämjandet i Sövde-Blentarp. Arrendeavtalet, som kostade föreningen en krona, löper till år 2046. Föreningen får ha sina aktiviteter här, samtidigt som de röjer och sköter marken.

1700-talstallarna i Everlöv ska bevaras till eftervärlden, och får varken skadas eller huggas ner. Tvärtom ska de nu får mer ljus och luft, så att de kan klara sig i minst hundra år till.
1700-talstallarna i Everlöv ska bevaras till eftervärlden, och får varken skadas eller huggas ner. Tvärtom ska de nu får mer ljus och luft, så att de kan klara sig i minst hundra år till.Foto: Mark Hanlon

Det får föreningen fortsätta med, men nu tar länsstyrelsen ett större ansvar för tallarna och marken runt dem. Området ska röjas mer, för att mer ljus ska nå tallarna. På så sätt ska de klara sig bättre i framtiden, menar länsstyrelsen.

Nettoinkomsten för de träd som huggs ner ska dock tillfalla Friluftsfrämjandet.

Länsstyrelsens miljöavdelning har besökt gläntan med de båda jättetallarna, och mätt upp dem till 284 respektive 246 centimeter i omkrets. Tjänstemännen tvekade inte efter sitt besök: det var dags att fatta det första beslutet om naturminne på 25 år.

Nu har olika parter fått yttra sig, och alla är positiva till att tallarna får ett skydd för framtiden.

Markägaren Hans Andersson och Johan Johnmark från länsstyrelsens miljöavdelning träffades i december, och båda var lika positiva till att de båda tallarna på Hans Anderssons mark skulle bevaras.
Markägaren Hans Andersson och Johan Johnmark från länsstyrelsens miljöavdelning träffades i december, och båda var lika positiva till att de båda tallarna på Hans Anderssons mark skulle bevaras.Foto: Mark Hanlon

Naturskyddsföreningen påpekade till och med att tallarna bör bevaras även sedan de fallit till marken – ett förslag som länsstyrelsen tog till sig. I beslutet heter det nu att stammarna ska hållas fria från uppväxande sly den dag de har fallit. Området för naturminnet kan därmed komma att utökas, så att hela stammarna skyddas när de ligger ner.

Länsstyrelsen kommer att sätta upp en informationstavla vid de båda höga tallarna i Everlövsskogen.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons