Expos Daniel Poohl om hur idéer skapas

Hur formas våra idéer? Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo föreläste på ABF:s författarkväll på biblioteket.
Sjöbo • Publicerad 3 april 2014
Om antirasism. Daniel Poohl pratade om sin bok på biblioteket. Om hur ideal skapas tidigt och hur han blev antirasist i ett samhälle där rasismen frodades.
Om antirasism. Daniel Poohl pratade om sin bok på biblioteket. Om hur ideal skapas tidigt och hur han blev antirasist i ett samhälle där rasismen frodades.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Daniel Poohl pratade om sin debutroman ”Som om vi hade glömt”, en uppväxtskildring tillika tidsdokument. I boken skildrar han ett tidigt nittiotals Sverige utifrån den lilla industriorten Åsensbruk i Dalsland där han växte upp. Det var en tid med lasermannen, brinnande flyktingförläggningar och ekonomiskkris.

Som chefredaktör för Expo hade Daniel Poohl länge ställt frågan: Varför går människor med i högerextrema grupper? Genom boken vände han på frågan: ”Varför blev jag antirasist och inte som mina klasskamrater som blev patrioter/nationalister?”

Om utanförskap

Han berättade om sin barndom, om segregationen och främlingsfientligheten som tilltog när flyktingar från Jugoslavien anlände till orten. Daniel Poohls politiska identitet som antirasist formades väldigt tidigt. Han berättade om utanförskap och en på många vis brokig barndom på en ort som han drömde om att kunna fly ifrån. Till en värld som var långt borta och mest kunde upplevas genom magasin. Men så en dag kom världen till lilla Åsensbruk.

Kriget i Jugoslavien och Kosovoalbanska flyktingar som sökte asyl i Sverige. Daniel Poohl fick nya vänner medan många i hans klass skapade fiender. Vit Ariskt Motstånd blev välkänt och tillika ökänt för några. I ett nittiotal med rasistiska och nazistiska upptåg där Daniel Poohl frågade sig själv hur han blev antirasist mitt i allt detta.

Bemöt med samtal

Det var många händer som viftade när föreläsningen var klar. En diskussion om dagens rasism upptogs. Publiken pratade om egna minnen från barndomens 70-tal och 40-tal då solidaritet och gemenskap hade ett annat begrepp än det har i dag.

– Det räcker inte med twitter och demonstrationer, sanningar skapas och idéer ges kraft om de inte besvaras, sa Daniel Poohl och förklarade att rasism måste bemötas genom samtal.

Daniel Poohl må skildra ett Sverige för 20 år sedan, men historien är inte alltid bara en tillbakablick utan lika mycket ett skeende som skapar grund för vad som kommer härnäst.

– Vi ser samma process som på 90-talet i dag. Precis som då är det viktigt att vi försvara våra idéer, sa Daniel Poohl.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.