Få tältare i Oran

Säsongen har hittills varit ömsom vin ömsom vatten för Matti Mattsson som driver Orebackens camping. I maj och juni var det mest vatten. Från ovan.
Sjöbo • Publicerad 12 juli 2002
Marianne Karlsson. Bild: Leif Möller
Marianne Karlsson. Bild: Leif MöllerFoto: 

Marianne Karlsson och hennes man trivs jättebra på Orebackens camping. Hon har skapat en liten trädgård med vacerkt röda fuchslor runt vagnen. Bild: Leif Möller" BORDER="0"Marianne Karlsson och hennes man trivs jättebra på Orebackens camping. Hon har skapat en liten trädgård med vacerkt röda fuchslor runt vagnen. Bild: Leif Möller - Det märktes mest på att tältarna uteblev. Vem vill ligga i tält när det ösregnar? I fjor hade jag totalt 370 tältnätter. I slutet av juni i år noterade jag 40 tältnätter. Det säger sig själv att jag aldrig kan hämta upp det tappet under resten av säsongen, säger Matti. Om man tittar på camping alla kategorier så har han tappat cirka 20 procent av beläggningen jämfört med i fjor. Matti räknar dock med att det hyfsade vädret som råder nu skall hämta upp en del av förlusten. - Men jag når inte fjorårets beläggning. Det var i och för sig ett mycket bra år, det bästa under mina tre år här på Orebackens camping, säger han. När det gäller stuguthyrningen så har den bra tryck just nu. I stort sett alla av de sex stugorna är uthyrda ett tag framöver. - Folk frågar mer och mer efter stugorna. Kanske har en del husvagnsägare låtit vagnen stå i år. Är de då i valet och kvalet mellan hotellboende och stuga så blir det stuga på grund av priset. Att bo på hotell är ju inte direkt billigt. Dessutom bor de enskilt i stuga och har fin natur runt knuten, säger Matti. När Matti lät bygga de nya stugorna gick det åt mark motsvarande tre husvagnsplatser. Nu har han av kommunen tilldelats sex nya platser, men netto är det alltså "bara" tre nya husvagnsplatser. Och de platserna behövs. - Dagens husvagnar är betydligt större än förr i tiden. Det gör att jag måste förbättra och justera befintliga husvagnsplatser och det kräver större ytor. Att de som bor i husvagn i Oran trivs råder det ingen tvekan om. Överallt syns nyplanterade rabatter utanför vagnarna och det solas, grillas och umgås överallt på området när YA tittar in. En av dem som trivs mycket bra på Orebackens camping är Marianne Karlsson som med sin man för elfte året tillbringar sommaren här. - Det är den fina naturen som drar oss ut hit. Och djurlivet. Jag går mycket i skogarna och har sett allt från rådjur till ekorrar. Ekorrarna springer för övrigt omkring inne bland husvagnarna. Sedan har vi en nötskrika i ett fågelbo precis utanför vagnen. Det hela är mycket njutbart, säger Marianne.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.