Familjenämnden vill inte sälja Trollakull till friskola

Familjeförvaltningen har inga planer på att sluta driva förskola i Trollakull-huset i Fränninge. Och därför är det inte aktuellt att sälja till Nils Månssons friskola, enligt Sjöbos familjenämnd.
Sjöbo • Publicerad 30 januari 2012

När Nils Månssons friskola i december uppvaktade familjenämnden och frågade om man kunde få köpa Trollakull-huset för att starta förskoleverksamhet var det inte första gången kommunen fick den frågan av friskolan.

Redan i samband med att friskolan startade för några år sedan uttryckte man önskan om att köpa fastigheten, som ligger alldeles i närheten av Nils Månssons friskola – på andra sidan gårdsplanen. Och i brevet i december i fjor undrade skolans rektor och vd Lisa Ferlinger om familjenämnden kunde tänka sig att avstå Trollakull-huset för att ge möjlighet för friskolan att köpa fastigheten.

Nils Månssons friskola, som idag enbart har fritidshem och skola, vill utnyttja huset för den förskoleverksamhet man vill starta. Enligt vad rektorn Lisa Ferlinger tidigare uppgett för YA anser skolan att det finns en stor efterfrågan på en förskoleverksamhet med samma inriktning som skolan.

Men när familjenämnden nu har haft friskolans förfrågan uppe på dagordningen blir det nej. Politikerna i familjenämnden ställde sig bakom förvaltningschefen Eva Liljekvist Borgs yttrande – som är mycket tydligt med att kommunen inte har några planer på att sluta med sin förskoleverksamhet i Trollakull för att släppa ifrån sig lokalen till friskolan.

Enligt familjenämndens yttrande har man full beläggning och efterfrågan inom förskolorna i Piratenområdet. Och några planer på att minska förskoleverksamheten i området och flytta från Trollakull har man därför inte, enligt yttrandet.

Men politikerna i familjenämnden var inte helt eniga i sitt beslut att säga nej till friskolans förfrågan.

KD-ledamoten Fredrik Hellwig var av en annan åsikt. Han yrkade på att kommunen skulle lämna Trollakull, och reserverade sig mot beslutet.

Ann-Louise Olander
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.