Annons

Färsingaskolan förvandlas till "Kunskapsstad"

Hösten 2005 ska Färsingaskolan inte bara ha byggts om. Den ska vara förvandlad till en "kunskapsstad" där både högstadie-, gymnasie- och vuxenstuderande möts i en helt ny skolform.
Sjöbo • Publicerad 7 mars 2003

- Det finns knappt något liknande i hela landet, och nu väntar två år av intensivt processande för att skapa den här nya skolan, säger Eva Liljekvist-Borg, chef för familjeförvaltningen. Hon är entusiastisk inför den nya skolform som håller på att växa fram. Kommunstyrelsen och familjenämnden är också positiva till tankarna i det idéprogram som nu presenterats. Ledordet för "Kunskapsstaden" är individanpassning och i idéprogrammet drivs de tankarna långt. Här talas om att avskaffa de traditionella skolklasserna. Istället ska var och en få välja studietakt, profil, arbetstid och så kallad lärstil. - En del tycker om att lära med hela kroppen och i kontakt med andra, andra vill ha lugnt och tyst och sitta för sig själva och läsa. Då ska man kunna dela upp grupperna efter de olika lärstilarna, förklarar Eva Liljekvist-Borg. - Vad är det som säger att man ska klumpas ihop i klasser bara för att man är i en viss åldersgrupp? Det kanske man inte har något utbyte av, menar hon. Dagens skolklasser skulle ersättas av mer löst sammanhållna mentorsgrupper där åldrar kan blandas. Kunskapsstaden är tänkt att rymma mellan 600 och 700 studerande, alltifrån 13-åringar till vuxna. Högstadieeleverna utgör huvudgruppen, medan gymnasieeleverna troligen kommer att kombinera undervisningen i Sjöbo med lektioner på Österportskolan. "Distansundervisning på gymnasienivå är en bra början men kompletta gymnasieutbildningar måste kunna erbjudas i Sjöbo", heter det i idéprogrammet. Större delen av dagens Komvux ska också ligga i "Kunskapsstaden". Färsingaskolan måste byggas om för att klara den nya formen av undervisning och bland annat få fler grupprum, mer öppna ytor och flexibla rumsindelningar. Det talas också om mötesplatser, torg, gator, gränder och miljöer på skolan - precis som i en stad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons