Farthinder får bilister ta till cykelbana

När farthindren på Planteringsgatan byggdes var tanken att trafiksäkerheten på gatan skulle bli bättre - Det har den inte blivit, snarare sämre. Nu kör bilisterna på gångbanan, det har de aldrig gjort tidigare, säger Kent Bing som bor på Planteringsgatan mitt emot Sandbäcksskolan.
Sjöbo • Publicerad 10 februari 2003
Kent Bing oroas över att trafikanterna kör på cykel- och gångbanan. BIld: Mark Hanlon
Kent Bing oroas över att trafikanterna kör på cykel- och gångbanan. BIld: Mark HanlonFoto: 

För att undvika farthindren när de kör ut från parkeringen använder vissa bilister gångbanan för att komma ut på gatan. Andra kör på gångbanan hela vägen förbi båda farthindren, en sträcka på ett par hundra meter. Bild: Mark Hanlon Från balkongen har han perfekt utsikt över de omdiskuterade farthindren. Han ser dagligen hur bilister gör allt för att undvika dem. De kör runt dem på gång- och cykelbanan, vissa för att komma in och ut på parkeringsplatserna vid bostadshusen på ett smidigare sätt. - Andra tar sats och kör på cykelvägen hela vägen runt båda hindren. Det händer flera gånger om dagen, både morgon och kväll. Det är både ungdomar och gamla tanter, säger Kent Bing. Han har pratat med flera av sina grannar som upplevt samma sak. Han berättar om en gammal dam som när hon gick på gångbanan var tvungen att dra hunden till sig för att den inte skulle bli påkörd. Kent Bings sambo, Jenny Nilsson, berättar en annan skräckhistoria om när hon var ute och gick med pojken Tobias, fyra år. - Tobias sprang en bit framför mig när två tjejer kom körande i en bil rakt emot oss. De fick bromsa in för att inte köra på honom. Vi har lärt Tobias att han ska gå på trottoaren för att han är säker där. Han tyckte det var konstigt att där kom en bil helt plötsligt, säger Jenny Nilsson. Kent Bing har varit i kontakt med tekniska förvaltningen som dock inte lovat några åtgärder. Han har också pratat med polisen, som sagt att man ska ha problemen i beaktande när man patrullerar. Men han är inte riktigt nöjd med svaren. - Det verkar som det saknas vilja, det är precis som att det ska till en olycka innan man gör något. Men jag tänker inte ge mig, säger Kent Bing. En annan som klagar på ombyggnaden av Planteringsgatan är Sture Nilsson som bor i en villa en bit längre österut. Det har han gjort sedan slutet av 60-talet. - De har fördärvat Planteringsgatan. Det var en fin gata innan, men nu har de styckat itu den helt, det är definitivt inte snyggt, säger Sture Nilsson. Sture Nilsson tänker ansöka om bygglov för en mur mellan sitt hus och gatan. Detta för att isolera sig mot den, i hans mening, allt högre ljudnivån på Planteringsgatan. - Bilisterna är sura som ättika när de tvingats skumpa över de alltför höga farthindren. Därför drar de på i ren ilska den resterande biten. Ljudnivån har blivit avsevärt högre, säger Sture Nilsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.