Annons

Fem lärare har nominerats till Guldäpplet

För första gången har lärare från Sjöbo nominerats till det prestigefyllda Guldäpplet, som varje år delas ut till lärare som förnyat undervisningen med hjälp av datorer. – Och vi har inte en, utan fem lärare nominerade. Det visar att vi är i framkant, säger IT-pedagog Malin Nilsson.
Sjöbo • Publicerad 21 augusti 2014

Guldäpplet är ett lärarstipendium som sedan 2001 delas ut till en eller flera lärare som med hjälp av IT hittat nya vägar att utveckla lärandet. I år har 105 lärare från hela landet nominerats, fem av dem är från Sjöbo.

En lång checklista

Annons

Gunilla Sonesson är en av IT-pedagogerna på kommunens IT-satsning IK- Teket som varit med och nominerat lärarna.

– Visst handlar det om en medveten satsning. Det är vi som nominerar, men det gör vi utifrån en lång checklista som lärarna måste uppfylla. Med tanke på det känns det redan stort att vi har så många som fem lärare nominerade till Guldäpplet. Detta är ju något av det finaste kan man få inom vårt gebit i alla fall, säger hon.

Förnyat digtala lärandet

För att komma i fråga för Guldäpplet ska lärarna både ha förnyat det digitala lärandet, och på olika sätt spritt sin nya kunskap till andra.

– Det räcker inte med att man har tagit stöd av digitala verktyg i sin undervisning. Man ska också ha delat med sig av sitt nya arbetssätt på sin skola och utanför, kanske genom en klassblogg, twitter och varit ute och föreläst, säger IT-pedagogen Malin Nilsson, som tror att Sjöbos kandidater har goda chanser.

– Det som är så kul med våra nominerade är att de har specialiserat sig på så olika områden, säger hon.

Prisutdelningen sker på Skolforum i Stockholm den 27 oktober. Den som tar hem Guldäpplet får ett stipendium på 25 000 kronor och ett äpple av glas och guld.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons