Annons

Fem områden kvar för vindkraften

Riktig så illa som i Agatha Christies deckarklassiker "Tio små negerpojkar" gick det inte när kommunfullmäktige i går antog översiktsplanens tillägg om vindkraft. Av det ursprungliga femtontalet utsedda lämpliga områdena för vindkraft blev till slut fem kvar, så som den styrande treklövern föreslagit.
Sjöbo • Publicerad 29 oktober 2010

För något år sedan började Sjöbo kommun arbeta fram ett tillägg till översiktsplanen om lämpliga och olämpliga platser för framtida vindkraftsetableringar i kommunen.

I det första förslaget som presenterades pekades ett femtontal områden ut som lämpliga för etableringar med tre eller fler vindkraftverk.

Annons

Men efterhand som arbetet framskred gjorde synpunkter från försvarsmakten och hänsyn till natur- och kulturmiljövärden att många områden ströks och antalet lämpliga områden minskade till sex, medan några större områden i kommunen sågs som olämpliga.

När planen nyligen behandlades i kommunstyrelsen ströks ytterligare ett område norr om Röddinge, på grund av närheten till en av de tänkbara dragningarna av den framtida Simrishamnsbanan.

Liksom i kommunstyrelsen protesterade V och S mot den strykningen när kommunfullmäktige i går skulle besluta om antagande av översiktsplanens tillägg.

– Det var femton-sexton områden från början, nu är det bara fem. Ska vi ha något överhuvudtaget? undrade Ulla Valldén (S) och instämde i Vänsterns yrkande på att området vid Röddinge skulle få vara kvar, med en skrivning om att eventuell vindkraft får vänta till efter att Simrishamnsbanans sträckning är utredd.

Lars Sjöholm (C) vars parti normalt är mer vindkraftsvänligt än de andra i treklövern menade att det i det här fallet var viktigast att hålla en tydlig linje vad gäller järnvägen:

– Det är viktigt att skicka entydiga signaler, det får inte finnas någon tvekan här. Järnvägen går före vindkraften.

Lars Lundberg (KD) ville stryka ytterligare ett område vid Ekeröd med tanke på Simrishamnsbanan.

Omröstningen resulterade i att tillägget till översiktsplanen antogs enligt förslaget från kommunstyrelsen. Vindkraftägaren Ingemar Persson (C) avstod från att rösta.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons