Filuren flyttar in på scoutgården

I höst tänker de tre förskollärarna Towa Nilsson, Annika Johansson och Madeleine Håkansson förverkliga en dröm. Om allt går enligt planerna startar de förskolan Filuren på scoutgården i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 26 januari 2012
Annika Johansson, Lotta Björk och Madeleine Håkansson ska starta den personalägda förskolan Filuren på scoutgården, som nu är renoverad efter branden.
Annika Johansson, Lotta Björk och Madeleine Håkansson ska starta den personalägda förskolan Filuren på scoutgården, som nu är renoverad efter branden.Foto: Sprisse Nilsson

– Det blir spännande att själva styra och äga en förskola, att ha nära från idé till beslut, säger Madeleine Håkansson.

Alla tre jobbar i dag på Linnéstugan, där Annika Johansson är arbetslagsledare. Arbetslagsledartjänsterna försvinner dock i höst.

– Det sker en stor omorganisation inom barnomsorg och skola i kommunen, och därför tyckte vi att det var dags att se om vi kunde göra något av vår vision om en egen förskola, säger hon.

Towa Nilsson, Annika Johansson och Madeleine Håkansson har sammanlagt 63 års erfarenhet inom barnomorgen. Många av de åren har de jobbat tillsammans, och de vet att de trivs ihop.

– Vi har samma värdegrund och en positiv inställning, säger de.

”Fantastiskt läge”

Sedan i höstas har diskussionerna mellan de tre arbetskamraterna blivit allt mer konkreta, och nu har de lämnat in en ansökan till familjenämnden om att få starta förskolan Filuren.

– Vi tror att chanserna att vår ansökan ska beviljas är goda, säger Madeleine Håkansson.

Alla detaljer är inte klara ännu, men lokal har de tre förskollärarna bestämt sig för: scoutgården vid Sjöbo Ora.

– Läget här är ju helt fantastiskt, med lekplatser och närheten till både centrum och skogen, säger Towa Nilsson.

– Att vara ute i naturen är något vi gillar alla tre. Vi tänkte också satsa lite extra på naturvetenskap och teknik, precis som matematik och språk, säger Annika Johansson.

Sjöbo scoutgård, som även tidigare har använts som förskola, kommer att disponeras av Filuren på dagtid och av scoutkåren på kvällarna.

– Scouterna och vi kan ju ha hjälp av varandra. Det kanske blir små scouter som växer upp här, säger Annika Johansson.

Tolv timmar om dagen

Filuren ska ta emot 16–20 barn och vara öppen tolv timmar om dagen. Den ska dock inte ha någon uttalad inriktning.

– Vi följer givetvis de kommunala och nationella målen, men vi vill inte snäva in oss i någon profil. Barnens intressen och behov ska styra vår inriktning, säger Annika Johansson.

– Alla barn är olika och vad som är rätt i en barngrupp är kanske inte rätt i en annan, säger Madeleine Håkansson.

Tanken är att förskolan ska drivas och ägas av de tre förskollärarna, med Annika Johansson som förskolechef. Någon kökspersonal ska inte anställas, utan maten tas från annat håll. Hur det blir med städpersonal har man ännu inte bestämt.

– Vi vår anpassa oss efter budgeten, och hur många barn vi får inskrivna, säger Madeleine Håkansson.

Inom kort kommer Filuren att öppna en hemsida, där föräldrar kan anmäla sitt intresse för förskolan. De tre förskollärarna tror inte de kommer att konkurrera ut någon kommunal barnomsorg genom sin verksamhet, eftersom antalet barn som behöver förskoleplats i Sjöbo stadigt ökar.

Taner Caliskan
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.