Annons

Fixar-Malte föreslås bli halvtidstjänst

SJÖBO En Fixar-Malte på halvtid. Det föreslår nu Kjell-Åke Nilsson, vård- och omsorgschef, i den utredning som gjorts efter spi:s motion om hjälp till äldre och handikappade.
Sjöbo • Publicerad 21 januari 2005

Förslaget om att inrätta en tjänst som ska hjälpa dem som har svårt att röra sig med enklare vaktmästarsysslor har som målsättning att minska antalet fallskador.

Motionen har fått god respons av politikerna och till nästa möte i vård- och omsorgsnämnden finns nu ett förslag på hur tjänsten kan utformas.

Annons

Att det i första hand handlar om en försöksverksamhet under ett år står klart sedan tidigare. Enligt Kjell-Åke Nilssons utredning bör tjänsten inrättas på 50 procent och vara ett samarbete med arbetsförmedlingen.

Tanken är att det ska vara en arbetsmarknadsåtgärd för vilken det utgår särskilt anställningsstöd.

Kostnaden för kommunen skulle då under ett år bli cirka 50 000 kronor plus körersättning.

Arbetsuppgifterna ska bestå av åtgärder som exempelvis byte av glödlampor och proppar och att vara behjälplig med att hämta saker på vinden eller i källaren.

Samtliga insatser ska vara gratis för dem som låter Fixar-Malte sköta jobbet. Jan Månsson i spi har själv inte sett förslaget. Men när det gäller vilken omfattning tjänsten ska ha säger han att målsättningen naturligtvis är att alla ska få den hjälp de behöver.

– I Höganäs som är förebilden tror jag att tjänsten är en heltid. Men det här är ett försök så vi har förståelse för att man vill börja med halvtid.

Jan Månsson säger dock att partiet kommer att följa upp verksamheten kontinuerligt och får inte alla den hjälp de behöver kommer de att yrka på att tiden utökas och det redan innan första året är över.

Enligt Kjell-Åke Nilssons förslag ska tjänsten utgå från Björkbackens äldreboende i Sjöbo.

Matz Jönsson

0416"192 11

matz.jonsson@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons