Annons

Fler hästgårdar ska ha tillstånd

Från och med nyår måste även många hästägare som har djuren för ren hobbyverksamhet ha tillstånd från kommunens miljökontor.
Sjöbo • Publicerad 17 januari 2005

Målsättningen är att få bättre kontroll över hästägarna och djurens förhållanden. Det är den nya Djurskyddsmyndigheten som tagit fram de nya reglerna.

Tillstånd krävs nu för alla som har minst tio hästar som är två år eller mer, föder upp eller säljer minst fyra hästar per år samt för dem som förvarar eller utfodrar minst fyra hästar årligen.

Annons

Djurskyddsinspektör Ulf Weréen säger att han de första anmälningarna kom in i slutet på förra året och att han redan hunnit bevilja bortåt tio tillstånd. Därtill har det kommit in ytterligare fem anmälningar.

– Förmodligen finns det ännu fler som hamnar inom den nya gränsen. Jag tippar att det är åtminstone tio till.

Han påpekar att det är många som har hästar i kommunen. Men flertalet klarar gränsen eftersom de inte hyr ut boxplatser eller säljer djuren. De hästägare som upptäcks falla inom ramen men ändå inte själva gjort en anmälan kommer att anmodas göra en ansökan.

Sker inte så kan det bli tal om vitesföreläggande och i extrema fall även en anmälan till polis och åklagare för brott mot djurskyddslagen. Men Ulf Weréen betonar att kommunen kommer att ta det försiktigt i början.

– Det gäller att bedöma uppsåtet. Men de som begår skumraskaffärer kommer vi förmodligen ha svårt att få med ändå.

Det nya tillståndet kostar hästägaren minst 1400 kronor. Djurskyddsinspektörerna tar betalt enligt taxan 700 kronor per timme och Ulf Weréen säger att ett utfärdande inklusive besök på gården i normala fall tar åtminstone två timmar. Därefter blir det löpande tillsyn av förhållandena. Detta sker dock inte årligen.

Ulf Weréen tycker att den nya lagen är bra såtillvida att kommunen får kännedom om hästägare. Samtidigt innebär tillståndet mycket extra hantering.

Han påpekar att redan innan årsskiftet hade många krav på sig att ha tillstånd.

Det gäller exempelvis ridskolor och de som har tävlingshästar eller annan yrkesverksamhet.

Matz Jönsson

Annons

0416 - 192 11

matz.jonsson@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons