Fler prover på djur och åar

Jordbruksverket har låtit ta salmonellaprover på ytterligare två nötkreatursbesättningar i Lövestadstrakten. Samtidigt väntar man också på svar på nya vattenprover från Vollsjö- och Tolångaån. "Det här är en ovanligt knepig utredning", säger Agneta Karlsson Norström på Jordbruksverket.
Sjöbo • Publicerad 16 september 2009

Det var i våras som utbrottet av Salmonella Reading upptäcktes när en djurskötare blev sjuk i salmonella. Därefter har salmonellasmitta upptäckts på ett antal gårdar i framför allt Vollsjötrakten och man har också vid något tillfälle hittat salmonella i åvatten från bland annat Vollsjöån.

För några veckor sedan trodde man att man att utredningen började gå mot sin slut. Men efter ytterligare ett positivt svar från en gård i närheten av Tolångaån togs i förra veckan prover från ytterligare två gårdar i Lövestadstrakten, berättar Agneta Karlsson-Norström på Jordbruksverket.

– Och vi väntar också på svar på vattenprover från åarna som Sjöbo kommun tagit.

Det har länge varit oklart hur smittan kom till Vollsjötrakten. Men nu misstänker man att det handlar om smitta från Svedalatrakten där man tidigare haft ett utbrott av Salmonella Reading.

– Det har visat sig att en av gårdarna har köpt djur från en gård i Svedalatrakten, innan den gården blev spärrförklarad. Men hur smittan sen spridits i Vollsjötrakten har vi inte riktigt koll på än. Det här har varit en ovanligt knepig utredning, säger Agneta Karlsson Norström.

Att sanera gårdarna och få djuren friska är också en besvärlig process för de drabbade lantbrukarna.

– Det vi sett är att det tar lång tid att få djuren friska, det krävs att djuren kan gå på stora ytor så de inte trampar i spillning – och det är inte så lätt i praktiken med djur som ska mjölkas, säger Agneta Karlsson Norström.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.