Annons

Fler turer och färre hållplatser

Direktbussen till Malmö, linje 176, ska bli en ren snabblinje - som bara stannar i Malmö, Veberöd och Sjöbo. Turerna kommer också att bli fler.
Sjöbo • Publicerad 29 september 2011
Inger Lans reser gärna med linje 176, när hon ska åka mellan Malmö och Sjöbo. På så sätt slipper hon byta i Dalby. Hon ser fram emot fler turer mitt på dagen, och önskar gärna helgtrafik på linjen.
Inger Lans reser gärna med linje 176, när hon ska åka mellan Malmö och Sjöbo. På så sätt slipper hon byta i Dalby. Hon ser fram emot fler turer mitt på dagen, och önskar gärna helgtrafik på linjen.Foto: Malin Palm

Redan i december införs fler avgångar på linje 176, som fått allt fler resande de senaste åren. I dag kliver i genomsnitt 300 personer på den bussen i Sjöbo. För närvarande går det dock inga Malmöbussar mitt på dagen - något det ska bli ändring på i december.

På längre sikt ska turerna bli ännu fler, och snabbare. Skånetrafiken håller just nu på att utreda hur förbindelserna från Lund och Malmö till Dalby och Sjöbo ska förbättras från och med år 2013. En preliminär slutrapport har presenterats, som nu bland annat ska diskuteras av kommunstyrelsen i Sjöbo.

Annons

Enligt rapporten ska linje 176 "utvecklas till en ren snabblinje". Hållplatser med färre än 50 påstigande per dag ska slopas, och därmed kommer bussen bara att stanna i Sjöbo, Veberöd och Malmö. Hållplatserna i Sjöbo sommarby, Klostersågen, Vasaholm, Knivsåsen, Kyrdheddinge, Särslöv, Sunnanå och Malmö Håkantorp föreslås läggas ner. Därmed blir restiden mellan Sjöbo och Malmö några minuter kortare, samtidigt som exempelvis 13 dagliga resenärer från Sommarbyn får betydligt längre till närmaste hållplats: Sandbäck.

På tio år har antalet resande med linje 176 fyrdubblats. "Om linjen fortsätter att utvecklas skulle den eventuellt kunna bli en Skåneexpress-linje ", heter det i Skånetrafikens rapport. Med status som expressbuss, blir turerna tätare och bussarna mer komfortabla. Troligen införs då även helgtrafik.

Malmöbon Inger Lans är en av dem som välkomnar tätare trafik på linje 176. Hon åker ofta och hälsar på sin kusin i Sjöbo.

- Det är lite jobbigt att komma av och på bussen när man har packning, så jag åker gärna med buss 176 för att slippa byta i Dalby, säger hon.

- Det vore också bra om det blev sådana bussar som det är i Malmö, med höj- och sänkbara ingångar.

Fler bussar mitt på dagen vore bra, tycker Inger Lans.

- Och gärna på helgerna!

Busschauffören Bo Lindbäck har svårt att tro att antalet resande mitt på dagen kan öka särskilt mycket. Däremot skulle han gärna se att man införde kvällsturer.

- När de som jobbat på sjukhuset ska hem till Sjöbo på kvällarna, då finns det inga direktbussar. Det tar dem en timme och tjugo minuter att komma hem, säger han.

I dag går den sista direktbussen från Malmö till Sjöbo klockan 18.35.

Maria Sällberg
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons