Fler vill bygga i Sjöbo

Intresset för att bygga hus i Sjöbo ökar. Företaget Smålandsvillan vill nu vara med och lösa lägenhetsbristen i tätorten - genom att bygga nya villor enligt lågpriskoncept.
Sjöbo • Publicerad 29 januari 2002

Smålandsvillan har träffat kommunledningen i Sjöbo och diskuterat åtta tomter i det nya området vid Tolångavägen (kvarteret Bassängen). Nu vill företaget reservera de tomterna och börja marknadsföra dem så snabbt som möjligt. - Jag tror på Sjöbo. Det ligger bra bra till, nära Lund och med goda kommunikationer, även om det finns någon järnväg dit ännu, säger Jonas Hanborn, säljare på Smålandsvillans kontor i Ystad. Företaget har tidigare byggt två hus i Svarte. - Det kom 300 besökare när vi skulle visa de villorna, och många var från Tomelilla och Sjöbo. Det verkar finnas ett intresse i de orterna, och nu har vi beslutat sätta i gång ett projekt i Sjöbo. Jonas Hanborn är medveten om att det råder brist på lägenheter i orten. - Vi tycker att våra hus är ett bra alternativ till lägenheter. De byggs helt klara på fabriken i Vrigstad, enligt kundernas önskemål. Husen levereras helt klara, de är till och med tapetserade, och byggs sedan på tio dagar på platsen. Vi har också fasta planlösningar och ett mindre antal hus att välja mellan. Detta gör att vi kan hålla ner kostnaderna. - Ett 120 kvadratmeter stort hus på en bra tomt i Sjöbo skulle kosta totalt 1,2-1,3 miljoner att bygga. Det innebär en total månadskostnad på 6.700 kronor, alltså ungefär detsamma som för en lägenhet, säger Jonas Hanborn. Smålandsvillan AB är ett dotterbolag till Myresjöhus och ingår i Skanska-koncernen. Företaget har byggt upp visningshus i Malmö och diskuterar nu om det ska byggas några visningshus i Sjöbo eller Ystad. Tomterna vid Tolångavägen ska sedan bebyggas allteftersom det finns köpare, och Smålandsvillan kommer att marknadsföra sina hus på olika sätt. -Vi tänker ordna en utställning på kommunhuset, och så diskuterar vi att bjuda in till en informationskväll i samarbete med banken, säger Jonas Hanborn.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.