Flera självmord bland unga i sydöst – detta kan vi göra
På kort tid har en 13-årig flicka och två män i 20-årsåldern begått självmord i sydöstra Skåne. Männen gjorde det tillsammans. Båda fallen har uppmärksammats mycket i sociala medier. Jeanette Heilmann, Suicide zero, vill inte kommentera dessa händelser men konstaterar att det är väldigt ovanligt att två personer tar livet av sig samtidigt.
De tre är alla i den åldersgrupp som har den mörkaste statistiken. Årligen begår 1 500 personer självmord. Antalet har sjunkit i alla åldersgrupper, utom för unga.
– När en ung person tar sitt liv är det en chock. Vi förknippar inte ungdomstiden med död. Det träffar en rakt i hjärtat, säger Jeanette Heilmann och beskriver den psykiska ohälsan bland unga som ett stort folkhälsoproblem.
– Det finns ett stort behov av stöd och hjälp bland unga och det är ett stort problem att vi inte lyckas tillmötesgå det behovet.
Fråga och rädda liv
Hon menar att samhället måste ta sitt ansvar för att få en förändring, men även alla medmänniskor kan bidra till en annan utveckling.
– Man kan rädda liv genom att våga fråga. För en som går i självmordstankar kan det betyda mycket att bli sedd och bekräftad. Samtidigt är det ett moment 22 eftersom många som mår dåligt har en förmåga att sätta på sig en mask och omgivningen förstår inte allvaret.
Att prata om psykisk ohälsa är viktigt.
– Vi vet att många unga efterfrågar psykisk hälsa på skolschemat. De har ett stort sug efter att prata. Många vuxna kan luta sig mot erfarenheten att man kan ta sig ur en livskris. Den erfarenheten har inte en ung person och behöver vuxna förebilder.
”Då visar vi att det är okej att prata om att livet suger ibland”
Att prata med sina barn om vad man själv varit med om och hur man tagit sig vidare, är viktigt.
– Då visar vi att det är okej att prata om att livet suger ibland, är en existentiell utmaning och att man inte behöver känna skam över att må som man gör, säger Jeanette Heilmann.
– Vi har just nu ett projekt som heter Livsviktiga snack. Det handlar om att lära föräldrar prata med sina barn om psykisk ohälsa redan när de är 9 till 11 år gamla. När barnen blivit tonåringar är de svårare att nå och det är bra att ha lagt grunden till hur man pratar om känslor, det är ett skydd att ta till i livets upp- och nedgång.
Unga och självmord
Varje år tar nära 1 500 människor i Sverige sitt liv. Det är nära sju gånger fler än som dör i trafiken. Samtidigt genomförs cirka 15 000 självmordsförsök och ungefär 150 000 bär på självmordstankar.
Självmord är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland unga mellan 15–24 år. Antalet självmord minskar i många grupper, men bland unga (15–24 år) ökar de tvärtom med ungefär 1 procent per år.
Ungefär 160 barn och unga dör årligen i självmord. 2 000 per år genomför ett eller flera självmordsförsök.
Källa: Suicide Zero