Annons

Flera yngre kvinnor i M-toppen

– Det känns bra att vi fått in flera yngre kvinnor, och positivt att de också ville ställa upp bland de översta namnen på listan.Det säger Kent Ivan Andersson, ordförande i Moderaternas kretsstyrelse i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 5 mars 2014

I höstas anmälde 46 personer intresse för att stå på Moderaternas lista till kommunvalet. Alla medlemmar i kretsen fick därefter vara med och genom- föra ett provval, det vill säga rangordna de 46 kandidaterna.

– 70 procent av medlemmarna, det vill säga omkring 75 personer, deltog i valet, berättar Kent Ivan Andersson.

Annons

Resultatet låg till grund för den lista som kretsstyrelsen sedan ställde samman.

– Vi har hållit oss till resultatet i hög grad. Men vissa kandidater, exempelvis Cecilia Rosenqvist Perry, anmälde att de ville ha en plats längre ner på listan. Vi har också lyft upp några av de nya kandidaterna. Det hade annars varit svårt för dem att komma med i den övre delen, eftersom de inte är så kända bland medlemmarna.

Bytte placering

I provvalet hamnade Tina Johnsson på andra plats, men hon ville själv stå lite längre ner och bytte därför placering med Malin Nilsson, som blev fyra i provvalet.

Kent Ivan Andersson förklarar att kretsstyrelsen hade en ambition att föryngra listan.

– Det innebär ju att andra ramlar ner ett par hack, och tyvärr kan inte alla få plats bland de 15 första, säger han.

Kretsstyrelsen har också försökt få en jämn fördelning mellan kön, yrken och bostadsorter bland de översta kandidaterna.

Listan fastställdes av medlemmarna vid årsmötet på måndagskvällen. Den innehåller 46 namn varav 12 är nya sedan förra valet. 33 av kandidaterna är män, 13 är kvinnor.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons