Annons

Flyktingpengar går till friskolor

Det fattas 7,2 miljoner kronor i familjenämndens budget i år. Detta trots att både vuxenutbildningen och flyktingmottagningen visar överskott – och bekostar en av de ökade kostnaderna för friskolor och socialtjänst.
Sjöbo • Publicerad 2 september 2011

Enligt den prognos som gjordes vid halvårsskiftet kommer familjenämnden att ha gått med 7,2 miljoner kronor i förlust vid årsskiftet. Verksamheten beräknas kosta 413 miljoner kronor, medan endast 405 miljoner kronor är anslagna i kommunens budget.

Den främsta förklaringen till budgetunderskottet är att friskolorna kostar mer än beräknat. Dessutom ökar kostnaderna för socialtjänsten, främst för placeringar av barn och ungdomar.

Annons

Skolor, förskolor och socialtjänst överskrider sin budget med sammanlagt tolv miljoner kronor. Men familjenämndens totala minus blir inte så stort, eftersom två andra verksamheter ger plus i kassan: flyktingmottagningen och vuxenutbildningen.

– Vi får en klumpsumma från staten för att ta emot flyktingar, oavsett hur många som kommer, förklarar Eva Liljekvist Borg, chef för familjeförvaltningen.

Enligt avtalet ska Sjöbo kommun emot 25 flyktingar om året. Från januari till juni var antalet bara två.

–  Det är lägenhetsbristen som gör att vi inte kunnat ta emot fler, säger Eva Liljekvist Borg.

Inom vuxenutbildningen har antalet elever blivit färre än beräknat, samtidigt som man får mer intäkter än budgeterat.

Enligt familjenämndens ordförande, Magnus Karlsson (M), blir det svårt att spara in de 7,2 miljoner kronor som fattas i budgeten utan att försämra kvaliteten i skolorna.

– Men vi uppmanar verksamheterna att vara så återhållsamma de kan under hösten, säger han.

Ann-Louise Olander
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons