Annons

För få barn - nu kan förskolor komma att slås ihop

Det föds allt färre barn – även i Sjöbo kommun.
Särskilt illa ser det ut i Lövestad och Blentarp, och nu finns det tankar på att slå ihop förskolor.
Sjöbo • Publicerad 30 september 2024
Både Tallbackens och Kompassens förskola har lediga platser i dag och antalet barn i området väntas sjunka. Nu ska en eventuell samlokalisering utredas.
Både Tallbackens och Kompassens förskola har lediga platser i dag och antalet barn i området väntas sjunka. Nu ska en eventuell samlokalisering utredas.

På ett år väntas antalet barn mellan 1 och 12 år i kommunen att ha minskat med nästan hundra stycken – enligt en prognos som redan nu visat sig vara alltför optimistisk. Och sedan ska minskningen fortsätta, med ytterligare drygt hundra barn till år 2030.

Enligt familjeförvaltningens utredning drabbas Lövestad och Blentarp värst. En enda kommundel spås få ett ökat antal barn: Bjärsjölagård.

Fakta

Färre barn

Antalet barn i åldrarna 1-12 år i Sjöbo kommun minskar från knappt 2 600 till drygt 2 350 till år 2034, enligt kommunens prognos. Läget skiftar dock från ort till ort. Så här kommer antalet barn att förändras i de olika kommundelarna:

• Lövestad: - 92

• Blentarp: - 68

• Vollsjö: - 29

• Sjöbo: - 23

• Bjärsjölagård: + 14

Källa: Familjeförvaltningen, Sjöbo kommun.

Annons

Färre barn innebär att det behövs färre platser på förskolor och skolor, och nu har familjenämnden börjat studera konsekvenserna i Blentarpsområdet.

– Vi kommer att gå vidare och titta över hela kommunen, säger familjenämndens ordförande Rickard Sjöholm (M).

I dag finns två kommunala förskolor i Blentarp: Kompassen, med 60 platser och Tallbacken med 95. På båda finns lediga platser, Kompassen har 41 barn inskrivna och Tallbacken 67.

Familjenämnden har nu beslutat att tjänstemännen ska utreda om de båda förskolorna kan flytta samman, på ett eller annat sätt.

– Vi vill ju inte göra av med pengar på lokaler som inte behövs, utan satsa på god kvalitet, säger Rickard Sjöholm.

Till nämndens möte i torsdags kväll fanns tre alternativ: att låta Kompassen respektive Tallbacken fortsätta som idag, att samlokalisera dem utan att utöka lokalerna samt att samlokalisera med utökade lokaler.

Sverigedemokraterna ville att alla tre alternativen skulle utredas, men trots votering fick de inte med sig övriga partier. Det är alltså någon form av samlokalisering som ska utredas.

– Jag vill verkligen poängtera att inget är beslutat. Vi vill bara fördjupa oss i hur vi kan utveckla och förändra verksamheten när antalet barn minskar. Men man vet aldrig, plötsligt kanske det blir ett generationsskifte och antalet barn ökar igen, säger Rickard Sjöholm.

Redan nu ser familjeförvaltningen problem som måste lösas med de olika alternativen. Om man behåller båda förskolorna som i dag blir kostnaderna per barn högre, och det finns risk för att förskolorna inte kan ha tillräckligt med personal för att behålla dagens öppettider. I så fall måste kanske barn hämtas och lämnas på en annan förskola än sin vanliga.

Familjenämndens utredare tror också att mindre barngrupper kan vara negativt för barnen, och ge dem mindre möjlighet att träna samarbete, empati och konflikthantering.

Annons

Om Kompassens lokaler överges sparar familjenämnden pengar på mattransporter – men å andra sidan gäller hyreskontraktet med Sjöbohem ända till slutet av 2026.

Om Tallbacken skulle utökas finns det tomma lokaler på Storkskolan, men dessa måste anpassas till små barn. Det skulle kosta mellan 300 000 och tre miljoner kronor, enligt en första uppskattning.

Nu ska familjeförvaltningen utreda frågan om Blentarps förskolor närmare.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons