Föräldrar anmälde Vollsjö Friskola

Vollsjö Friskola har anmälts till Skolverket av föräldrarna till en tidigare elev.
Sjöbo • Publicerad 30 december 2005

I anmälan framför föräldrarna, som inte bor i Sjöbo kommun, flera allvarliga anklagelser mot skolan.

Bland annat beskylls personalen för att ha lagt ner deras barn när denne inte ville lyda eller var uppnosig.

Föräldrarna berättar i anmälan att incidentrapporter visserligen skrives, men dessa beskriver inte händelsen i fråga korrekt. Rapporterna "förvrängs till personalens fördel", skriver föräldrarna.

Göran Brynell, föreståndare för Almaröd AB, som driver Vollsjö Friskola och HVB-hem, är sparsam i sina kommentarer, men han säger ändå detta:

– Paret som anmält hade under de ett och ett halvt år de hade sitt barn hos oss inget annat än lovord att säga om vår behandling av deras barn. Men vid det tillfälle då vi sade ifrån att vi inte längre klarade deras barn, våra resurser var uttömda, då vände de plötsligt och blev mycket kritiska. Det finns en tidigare Skolverksanmälan mot Vollsjö Friskola. Den gick ut på att personalen skulle ha hållit fast och lagt ner en upprörd elev i flera timmar.

Föräldrarna var kritiska till behandlingen , men det var en rektor på en annan skola som gjorde den formella skolverksanmälan. Rektorn ansåg att behandlingen var kränkande och hon lämnade också in en polisanmälan.

Från Vollsjö Friskolas sida hävdade man att rektorns beskrivning inte stämde med verkligheten.

Skolverkets beslut i detta ärende kom i fjor våras (händelsen inträffade våren 2003) och man riktar ingen kritik mot Vollsjö Friskola.

Myndigheten konstaterar att ord står mot ord om vad som hände vid tillfället. Man konstaterar även att fasthållning av en elev kan i vissa fall vara motiverat - till exempel då eleven riskerar att skada sig själv eller andra. Huvudregeln är dock att man inte ska hålla fast elever.

Skolverket gjorde hösten 2003 en inspektion på Vollsjö Friskola och då fick skolan gott betyg. Skolan hade rutiner för konflikthantering och de föräldrar som verket intervjuade tyckte att skolan tog tag i konflikter på ett bra sätt.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.