Föräldrar kan få gehör för sänkt fart

Sjöbo Föräldrarna vars barn går på Tofta förskola ser ut att få gehör för åtminstone delar av sina förslag för att förbättra trafikmiljön utanför förskolan. Helst vill de ha både övergångställe, sänkt fart och trottoar.
Sjöbo • Publicerad 26 maj 2012
Sara Löf hämtar dottern Majken på Tofta förskola. Hon tror att det absolut måste till en sänkning av hastigheten till 30 på Långdansgatan utanför. Kommunens förslag på 40 räcker inte.
Sara Löf hämtar dottern Majken på Tofta förskola. Hon tror att det absolut måste till en sänkning av hastigheten till 30 på Långdansgatan utanför. Kommunens förslag på 40 räcker inte.Foto: Matz Jönsson

För ganska precis ett år sedan skickade föräldrar med barn på förskolan ett brev till kommunen. De argumenterade då för att miljön runt förskolan måste förbättras genom att hastigheten sänks från nuvarande 50 till 30 kilometer i timmen på Långdansgatan.

Med brevet fanns 17 underskrifter.

Nu slumpar det sig så att förskolerådet på nytt kontaktat kommunen i samma ärende. Denna gången med 39 underskrifter.

Detta sker samtidigt som tekniska nämndens arbetsutskott tagit upp det första brevet till behandling.

- Det är en tillfällighet. Vi visste inte att de skulle ta upp frågan. När vi pratade med de personer som skrev det första brevet sa de att inget hänt, berättar Anna Ferenczy, representant i förskolerådet.

Önskemålen som nu satts samman omfattar sänkt fart till 30 kilometer i timmen, trottoar från korsningen med Tolångavägen, ett övergångsställe med blinkande varningsljus och fler parkeringsplatser vid förskolan.

Arbetsutskottet tycker att det finns behov av åtgärder för att öka trafiksäkerheten runt Tofta förskola och föreslår tekniska nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder.

Svaret ger Anna Ferenczy visst hopp.

- Det låter som om de i alla fall tänker göra någonting.

Säkert svar finns först efter nämndens möte i nästa vecka.

Av handlingarna framgår att mycket tyder på att Långdansgatan kommer att få ändrad hastighet. Sträckan fanns med i den allmänna översyn av hastigheter som kommunen nyligen genomfört.

Föreslagen ny hastighet är 40 kilometer i timmen. Det sägs också att det troligen behövs åtgärder i själva gatan för att få bilisterna att hålla rätt hastighet.

Anna Ferenczy säger att hastigheten måste sänkas även om barnen är för små för att själva gå ut.

- Förskolan gör utflykter och korsar Långdansgatan och dessutom går en del föräldrar med sina barn till förskolan.

Därav behövs trottoar, något som nu saknas längs med Långdansgatan mellan Tofta förskola och Tolångavägen.

Föräldrarna hoppas även på ett riktigt övergångsställe. I dag finns en cykelöverfart.

När det gäller parkeringen vid förskolan hänvisas till Sjöbohem som äger marken. Dock sägs att företaget har planer på att bygga om parkeringen.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.